Absurdno

Krvavec ostaja odprt! »Če nas bodo kaznovali, bomo plačali kazen«

C.E.
25. 12. 2020, 13.16
Posodobljeno: 25. 12. 2020, 13.31
Deli članek:

Odločitev vlade, da do 1. januarja prepove smučanje, je presenetila upravljalce žičniških naprav. Smučišče na Krvavcu pa ostaja odprto.

STA
Fotografija je arhivska

Večina smučišč je zaprtih, na Krvavcu pa normalno obratujejo. Direktor in lastnik smučišča Janez Janša (ne gre za premierja) je za Televizijo Slovenija povedal, da »ne bomo nikogar podili. Če nas bodo kaznovali za to, naj nas kaznujejo, plačali bomo kazen. Vendar zdravja ne bomo zapirali.«

Janša je komaj verjel, ko je v četrtek v medijih izvedel za vladni odlok, ki do 1. januarja prepoveduje obratovanje žičniških naprav v Sloveniji. Poudaril je, da so izpolnili vse pogoje za obratovanje v skladu z zapovedmi Nacionalnega inštituta za javno zdravje, inšpekcije so ocenile njihove ukrepe kot uspešne. Od pristojnih ministrstev ni dobil »logičnega odgovora«, zakaj ne smejo obratovati po pogojih, ki so bili doslej usklajeni z NIJZ.

Direktorica smučišča Kanin Manuela Badalič je že v četrtek izrazila presenečenje nad omenjeno vladno odločitvijo. "Absurd je, da morajo imeti smučarji za smuko na prostem negativni test. Vladna odločitev ni v interesu smučišč, še manj pa smučarjev," je ocenila Badaličeva in dodal, da so imeli v zadnjih dneh imeli okoli 1000 smučarjev, obiskali so jih tudi inšpektorji, ki so preverjali, ali spoštujejo vse epidemiološke ukrepe. 

Spomnimo. Vlada je v sredo zvečer sprejela odlok, ki do konca leta prepoveduje obratovanje žičniških naprav v Sloveniji. Od 1. januarja bo obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih prog dovoljeno v skladu s priporočili NIJZ in pod pogojem, da upravljalec naprav zagotovi hitro testiranje. Smuka bo tako dovoljena le otrokom do 12 leta starosti v spremstvu staršev ter tistim, ki bodo predložili negativni test na koronavirus, opravljen v Sloveniji in ki ni starejši od 24 ur.