POZNA JO VES SVET

Vabljeni na skodelico omamno dišeče kave

T.D.
25. 12. 2020, 15.42
Deli članek:

Priljubljenost tega okusnega in poživljajočega napitka gre pripisati njenim učinkom, zaradi katerih kavo pijeta skoraj dve tretjini zemljanov.

Dreamstime
Praženje je ključnega pomena pri oblikovanju okusa kave in je različno močno glede na vrsto kave in želeno intenzivnost okusa.

Kava predvsem poživlja in daje moč, njeno delovanje na telo pa je skoraj vsestransko, saj vsebuje enega najpomembnejših alkaloidov – kofein. Kofein na telo deluje poživljajoče, saj prežene utrujenost, zaspanost, ravnodušnost, izboljša delovanje čutil, prav tako vpliva na osrednje živčevje. Deluje tudi na procese vzburjanja v možganski skorji, kar izboljša presnovo in telesno kondicijo, povečuje pa tudi dojemljivost in koncentracijo, kar je koristno za ljudi, ki se ukvarjajo z umskim delom.

Vrste kave

Kofein na telo deluje poživljajoče, saj prežene utrujenost, zaspanost, ravnodušnost, izboljša delovanje čutil, prav tako vpliva na osrednje živčevje.

Med vrstami kavovcev, ki jih je okoli šestdeset, danes poznamo predvsem tri najbolj prodajane, iz katerih ustvarjajo tudi različne mešanice. Coffea arabica izvira iz Etiopije in predstavlja okoli 90 odstotkov vse kave na svetu, sledi ji Coffea canephora, ki izvira iz Konga. Ta vsebuje do 50 odstotkov več kofeina in je bolj grenka. Kot zadnja najpogostejša pa se pojavlja Coffea liberica, ki prihaja iz Liberije in velja za manj aromatično. 

Praženje in okus kave

Praženje je ključnega pomena pri oblikovanju okusa kave in je različno močno glede na vrsto kave in želeno intenzivnost okusa. Med praženjem doseže notranjost kavnega zrna med 170 in 200 stopinj Celzija.  Kakovostno praženje poteka pri nizki temperaturi in dlje časa. Pri visokih temperaturah pa se aromatična olja v kavnem zrnu začnejo razgrajevati in kava izgublja okus, postane črna in prežgana.

Shranjevanje

Pri kavi je bistvena svežina. Najboljša je sveže pražena in sveže mleta kava, zato je idealno, če imate doma dober kavni mlinček ali pa kavo kupujete v zares majhnih količinah. Najbolje jo je hraniti v nepredušno zaprti posodi na suhem, hladnem in temnem mestu ter paziti, da je med površino kave in pokrovom čim manj prostora. Hranimo jo lahko tudi v hladilniku: pustimo jo v originalnem ovitku, ki ga čim bolj stisnemo in zapremo s sponko ali elastiko, ter postavimo v nepredušno zaprto posodo. Pražena kavna zrna lahko celo zamrznemo.