v planici vse ok

Apel inšpektorjev javnim osebam: nosite maske in nosite jih pravilno

B.K./A.S.
18. 12. 2020, 11.56
Posodobljeno: 18. 12. 2020, 12.13
Deli članek:

Inšpektorati imajo v teh dneh veliko dela. K sreči večjih kršitev ni.

STA
Deana Potza, zdravstveni inšpektorat.

Inšpekcijske službe, ki nadzirajo izvajanje ukrepov za omejitev širjenja epidemije covida-19, so bile aktivne tudi prejšnji teden. Skupno so izvedle prbiližno 3.500 nadzorov kršitev in neskladnosti pa je bilo relativno malo, je na današnji novinarski konferecni povedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata.

V Planici vse v redu

Med drugim so inšpektorji izvajali nadzor tudi na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v Planici. Nadzor so izvedli v nedeljo 13. decembra in ugotovili, da so bili vsi ukrepi pripravljeni v skladu z varnostnim načrtom. Ukrepom je bilo podvrženo vso osebje, ki je delovalo na prvenstvu, hitri test na virus pa so morali opraviti tudi inšpektorji, ko so prišli v nadzor. "To je vsekakor pohvalno, saj je tudi inšpektor, ki izvaja nadzor lahko dejavnik tveganja," je ocenila Potza.

Nekatere javne osebe so slab vzgled prebivalcem

Ob tem pa inšpektorica Potza opozarja javne osebe, naj nosijo maske in naj jih nosijo pravilno. Inšpektorji namreč občasno opažajo javne osebe brez zaščitnih mask, kar lahko pomembno vpliva na javno mnenje. Zdravstvena inšekcija zato apelira na vse, ki se pojavljajo v javnosti, naj bodo s svojim ravnanjem za zgled državljanom in ne nasprotno.

Povprečno 2.400 nadzorov na dan

Za Potzo je pred kamere stopil namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak in povedal, da so policisti glede izvajanja določb vladnih ukrepov v zadnjem tednu opravili nadzore na 16.794 krajih. Izrekli so 1.026 opozoril in izdali 519 plačilnih nalogov. V primerjavi s tednom pred tem so ob podobnem številu nadzorov izrekli dobrih 14 odstotkov več opozoril in izdali dobre štiri odstotke manj glob.

Največ opozoril so izdali na območju Policijskih uprav Ljubljana (442), Kranj (81) in Koper (65) in Celje (23). Največ plačilnih nalogov oziroma glob pa je bilo izrečenih na območjih Policijskih uprav Ljubljana (154), Novo mesto (149), Celje 58 ter Maribor (55).

Od 11. do 17 decembra so na mejnih prehodih in kontrolnih točkah izdali 1.661 potrdil o napotitvi v karanteno na domu (na meji s Hrvaško 1.032, z Avstrijo 425, z Italijo 55 in z Madžarsko 16, na letališču Jožeta Pučnika pa 133). To je skoraj 19 odstotkov več kot teden pred tem.

Povedal je tudi, da se je število potnikov, ki so vstopili ali izstopili iz Slovenije na meji s Hrvaško, v zadnjem tednu povečalo za dobrih deset odstotkov. Skupaj so jih zabeležili 314.266. V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta pa je promet za dve tretjine manjši.