Kandidatura za mandatarja

Karl Erjavec se lahko za podporo SMC-ja obriše pod nosom

J.P.
18. 12. 2020, 11.49
Posodobljeno: 18. 12. 2020, 15.13
Deli članek:

Poslanska skupina SMC je odločila, da ne bo podprla Erjavčeve kandidature za mandatarja.

Bobo
Zdravko Počivalšek

Predsednik stranke SMC Zdravko Počivalšek je sporočil, da je poslanska skupina odločila, da ne bo podprla kandidature Karla Erjavca za mandatarja. Odločitev je bila soglasna.

Po njegovih navedbah bodo pripravili platformo, v kateri bodo dogovorili strategijo nadaljnjega delovanja stranke, poroča STA.

Prav tako po Počivalškovih navedbah ostajajo v SMC odprti za dogovor z vsemi, ki želijo pozitiven razvoj Slovenije. Na vprašanja Počivalšek ni odgovarjal. Tako tudi še ni znano, ali na glasovanju o konstruktivni nezaupnici, ki jo napovedujejo opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, poslanci SMC morda ne bi prevzeli glasovnic. O tem se namreč ugiba v zadnjih dneh, še poroča STA.

So res bili enotni?

Po Počivalškovi izjavi so se pojavile sicer informacije, da poslanska skupina pri tem ni bila enotna. Sejo naj bi še danes nadaljevali.

Nekateri poslanci SMC so neuradno novinarjem potrdili, da je poslanska skupina odločila, da Erjavca ne podpirajo za mandatarja, piše STA. Poslanec SMC Branislav Rajić pa je v izjavi novinarjem dejal, da sklepa še niso sprejeli, saj so sejo prekinili. Pritrdil je, da se celotna poslanska skupina ni tako odločila. "Razmerje ni več pomembno. Mi smo se odločili kot poslanska skupina," je dodal.

Zaokrožile so tudi neuradne informacije, da je iz stranke izstopila vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga, a je ta za nekatere medije to zanikala.

Počivalšek je svojim poslancem na današnjem sestanku predlagal nadaljnje sodelovanje v vladi s ciljem uresničenja koalicijske pogodbe.

Še poslanska skupina

Svet DeSUS je v četrtek izglasoval predlog za izstop iz koalicije in podprl strankinega predsednika Karla Erjavca pri kandidaturi za mandatarja. Erjavec pričakuje, da bo odločitvam organov stranke sledila tudi poslanska skupina, s katero se bo danes sestal.

KUL

Brez vsaj dela poslancev SMC in DeSUS opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, vključene v KUL, nimajo dovolj glasov za zamenjavo vlade.