Odločitev

Tomaž Gantar ni več minister za zdravje, funkcijo bo Janša "začasno opravljal sam"

J.P.
18. 12. 2020, 11.30
Posodobljeno: 18. 12. 2020, 17.32
Deli članek:

Janez Janša je v DZ poslal obvestilo o odstopu Tomaža Gantarja s funkcije ministra za zdravje, ki se je z odstopom že seznanil.

Bobo
Tomaž Gantar

Kot smo poročali včeraj, je minister za zdravje Tomaž Gantar predsedniku vlade Janezu Janši sporočil, da bo premislil, ali bo odstopil s funkcije ministra. Odločitev je danes le "padla". Kot poroča STA, je Janša v državni zbor poslal obvestilo o njegovem odstopu s funkcije ministra za zdravje, ta pa se je danes z odstopom seznanil, s tem pa je Gantarju prenehala ministrska funkcija.

Gantar je v odstopni izjavi zapisal, da je njegov odstop »v skladu z včerajšnjo odločitvijo organov stranke Desus o odhodu iz koalicije in ob upoštevanju statuta stranke Desus«. »Svoje delo sem ves čas skušal opravljati vestno, z vso odgovornostjo in predanostjo. Verjamem, da smo skupaj opravili pomembno delo,« je zapisal in se Janši zahvalil za zaupanje in povabilo v vlado ter mu zaželel uspešno delo »in nadaljnje obvladovanje epidemije«.

Predsednik vlade je v obvestilu predsedniku DZ Igorju Zorčiču zapisal, da bo funkcijo ministra za zdravje »začasno opravljal sam«.

41. člen

Janša je včeraj po odločitvi sveta Desusa o izstopu iz vladne koalicije zbodel Gantarja. Sporočil je namreč, da si želi, da bi se minister Gantar posvetil pripravam na cepljenje proti covidu-19, ne pa da se ukvarja z rušenjem vlade. Spomnil ga je tudi na statut Desusa, ki v 41. členu določa, da mora v primeru izstopa stranke iz vladne koalicije njen minister odstopiti. Če tega ne stori, mu preneha članstvo v stranki.