Sindikati razjarjeni

Dva meseca dela v skladišču za sekundo Bezosovega zaslužka

B.K.
18. 12. 2020, 10.54
Posodobljeno: 18. 12. 2020, 13.37
Deli članek:

Britanski sindikati opozarjajo na nemogoče razmere in nepravično plačilo za Amazonove delavce v skladiščih.

Reuters
Šef spletne trgovine Amazon Jeff Bezos je najbogatejši človek na svetu.

Kar osem tednov mora delati delavec v Amazonovem skladišču, da zasluži toliko kolikor zasluži predsednik uprave tega spletnega trgovca Jeff Bezos v le eni sekundi, po poročanju britanskih medijev opozarja vodstvo britanskega sindikalnega združenja TUC.

Nepredstavljiva razlika kaže na ogromen dobiček, ki ga je v času koronske krize zabeležil Amazon. Sinidkati ob tem opozarjajo na neznosne pogoje, v katerih morajo delati Amazonovi delavci v skladiščih.

Bezosovo premoženje je letos preseglo mejo 200 milijard ameriških dolarjev, po poročanju revije Forbes pa je Bezos najbogatejši človek, ki je hodil po površju tega planeta. Kljub temu njegovi delavci trpijo nevarne pogoje na delovnem mestu, beležijo mnoge nesreče in delovne poškodbe, delodajalec pa jim ne zagotovi niti pogodbe za nedoločen delovni čas, niti jim ne garantira fiksnih ur in s tem fiksne plače. Večino sindikalnih uporov in protestov Amazonova kadrovska služba zatre že v kali.

Delavci v skladiščih med epidemijo covida-19 igrajo ključno vlogo v dobavnih verigah. Brez njih bi se namreč, kakor brez poštnih delavcev, ustavila končna dobava potrošniških izdelkov, s čimer bi počepnil velik del proizvodnje in posledično celotnega gospodarstva.

Britanski sindikati zato apelirajo na britansko vlado, naj sprejme novo delovno zakonodajo, ki bo zaščitila in razširila pravice delavcev, ko Združeno kraljestvo 1. januarja zapusti Evropsko unijo. Nova delovna zakonodaja je bila namreč ena izmed predvolilnih obljub britanskega premierja Borisa Johnsona, ki je dejal da bo sprejel "največjo nadgradnjo pravic delavcev v zadnji generaciji".