Preiskava poteka

Za otroka, ki je družino rešil pred smrtjo, bodo predlagali priznanje

C.E./STA
11. 12. 2020, 12.31
Posodobljeno: 11. 12. 2020, 12.32
Deli članek:

V primeru pijane voznice, ki je v torek zvečer na območju Škofje Loke z avtomobilom, v katerem so bili trije otroci, zapeljala v potok, bodo svoje povedali tudi na pristojnem centru za socialno delo.

PGD Škofja Loka
Iz vozila so se rešili pred prihodom gasilcev.

Poročali smo, da je krepko alkoholizirana voznica  – v litru izdihanega zraka je imela 0,91 miligrama alkohola – vozila po nasprotnem smernem vozišču, v Puštalu pa se je z avtom prevrnila v potok. V strugi, v kateri je bilo približno pol metra vode, je obstala na strehi. Ker so ob tem popokala stekla na vozilu, je v avtomobil začela vdirati voda. Enemu od otrok se je uspelo rešiti – pri bližnji hiši je poiskal pomoč dveh domačinov, ki sta iz avtomobila spravila ostale ujete.

Na Policijski upravi Kranj bodo  po preverbi vseh dejstev in okoliščin predlagali, da se omenjenemu otroku in obema domačinoma, ki so preprečili tragedijo, podeli priznanje za hrabrost in požrtvovalnost.

Policisti medtem nadaljujejo predkazenski postopek zoper voznico avtomobila. Preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja zoper varnost javnega prometa. Gre za celotno poglavje v kazenskem zakoniku, ki med drugim vključuje nevarno vožnjo v cestnem prometu in povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti.

Z dogodkom bodo policisti seznanili tudi pristojni center za socialno delo. V škofjeloški enoti Centra za socialno delo (CSD) Gorenjska so pojasnili, da v takšnih primerih vse njihove aktivnosti izhajajo iz splošnega pooblastila za varstvo otrokovih koristi, ki ga CSD daje družinski zakonik.

"Pridobimo informacije o družini, opravimo pogovore z vsemi vpletenimi, opravimo obisk na domu, pridobimo poročila vrtca, šole ... Odvisno od ugotovljenih okoliščin konkretnega primera nato pripravijo načrt pomoči družini in na ta način pomagajo reševati konfliktne situacije, socialne stiske in osebne težave posameznih družinskih članov, na primer prekomerno uživanje alkohola," je pojasnila pomočnica direktorice CSD Gorenjska Ivana Košir Erman.

Glede na ugotovljeno stopnjo ogroženosti otroka, sodišču predlagajo ukrepe za varstvo koristi otroka. Po družinskem zakoniku je sodišče edina institucija, ki lahko odloča o teh ukrepih. Ti lahko segajo od najblažjega, to je nadzora nad izvajanjem starševske skrbi s strani CSD, do najtežjega, to je odvzema otroka staršem, če je otrok tako ogrožen, da je mogoče le z odvzemom v zadostni meri zavarovati njegove koristi.