S čim se srečujejo inšpekcijske službe?

Inšpektorica Potza: Podjetja pod pretvezo, da gre za izobraževanje, organizirajo prednovoletne zabave

S.R.
11. 12. 2020, 12.15
Posodobljeno: 11. 12. 2020, 12.15
Deli članek:

Ljudje se ukrepov in priporočil na splošno kar vestno držijo, ugotavlja zdravstvena inšpektorica Deana Potza, a obstajajo posamezni primeri, ki v teh časih epidemije nikakor niso sprejemljivi.

Profimedia
Gre na poslovni sestanek ali zabavo?

Tudi policisti so v zadnjem tednu ugotovili kršitve protikoronskih prepovedi. Teh je bilo približno 10 odstotkov manj kot prejšnji teden. Med drugim so posredovali na dveh glasnih zabavah v Ljubljani, v Trebnjem pa so zasačili 12 oseb zidanici. Nekaj več primerov je bilo zbiranja mladoletnikov, ki so brez mask pritegovali pozornost z metanjem petard.

Inšpektorica Deana Potza je podobno kot prejšnji teden tudi danes predstavila izkupiček inšpekcijskih organov pri nadzoru spoštovanja protikoronskih ukrepov. Skupno tedensko poročilo se nanaša na teden od 30. novembra do 6. decembra. V tem obdobju so vse inšpekcijske službe opravile 1921 nadzorov ter izrekle 28 prekrškovnih sankcij, 218 opozoril in 66 upravnih ukrepov. Potza se je nato sprehodila po poročilih posameznih inšpekcijskih služb, pri čemer je pod črto mogoče ugotoviti, da se ljudje razmeroma vestno držijo priporočil in omejitev.

Največ dela je imel sicer zdravstveni inšpektorat, ki je skupaj opravil 1341 nadzorov ter izrekel 22 prekrškovnih sankcij, 164 opozoril in 9 upravnih ukrepov. Kar zadeva število nadzorov, je bilo teh največ spet na javnih mestih, tam pa so inšpektorji ugotovili tudi največ neskladnosti. Gre večinoma za nepravilno uporabo zaščitnih mask, bilo pa je tudi nekaj primerov, ko ljudje maske sploh niso imeli, je pojasnila Potza. Inšpektorji so po navedbah Potze obiskali tudi praznično okrašene Ljubljano, Maribor, Novo mesto, kjer pa niso opazili »nedovoljenih druženj, ljudi ni bilo veliko in so preventivne ukrepe v večini spoštovali.« Potza je opozorila, da bodo praznično okrašene lokacije nadzorovali tudi v prihodnjih tednih.

»Redno vabijo k sebi domov«

So pa inšpektorji na prvi dan začetka veljavnosti odloka, ki gostincem prepoveduje ponujanje alkohola na prevzemnih mestih, zasačili tri gostince, ki so imeli v svojem arzenalu tudi kuhano vino. V vseh primerih je zaleglo opozorilo inšpektorja. Na podlagi prijave so znova obravnavali primer obratovanja frizerskega salona, ki ga je posledično doletela prepoved obratovanja. Pri nekaterih gostincih so obravnavali tudi nekaj kršitev priporočil, večina teh pa se je nanašala na neustrezno urejenost prevzemnega mesta, a so za razliko od prejšnjih tednov ob teh prevzemnih mestih zaznali manj problematičnega zbiranja ljudi.

Inšpektorica Potza je izpostavila še en pereč problem. Gre za objave na družabnih omrežjih, v katerih se posamezniki hvalijo o organizaciji raznih druženj in zabav ter »objavljajo fotografije udeležencev, ki ne spoštujejo ukrepov in priporočil.« Potza je odločna, to naj se ne počne, saj s tem prilivajo olje na ogenj, kar dodatno prispeva k širjenju virusa.

So pa to nedovoljeno druženje ali zbiranje zaznali pred vhodi večjih podjetij, kjer delavci, ko čakajo na vstop, pozabijo oziroma ne pazijo na ustrezno medsebojno razdaljo. Večje število prijav se je znova nanašalo tudi na zbiranje otrok na igriščih, zabeležili pa so tudi nekaj zabav v študentskih domovih. Inšpektorji so zaznali tudi nelegalno oglaševanje frizerskih storitev, gre za letake po stanovanjskih objektih, delo pa seveda poteka na črno. En tak primer so tudi obravnavali, osebo oglobili in o delu na črno obvestili Furs. Tukaj je še primer iznajdljivega gostinca, ki je dodatno registriral dejavnost trgovine ter prodajal tako kavo kot alkoholne pijače v pločevinkah za s sabo. Potza je še dodala, da prejemajo tudi prijave o obratovanju fitnes centrov, izpostavila pa je tudi prijavo mlajše družine, ki »redno vabi k sebi domov na obiske, torej na druženje v zasebnem prostoru.« Zasledili so tudi primere, ko podjetja pod pretvezo, da gre za izobraževanje, organizirajo prednovoletne zabave.

Pa nadzor nošenja mask?

Ruta in šal po novem namreč nista več dovoljena, treba je nositi izključno masko. Kaj pa druga pokrivala, ki se tesneje oprijemajo obraza? Potza je pri tem jasna, »v odloku je točno navedeno, maska je lahko ali kirurška ali iz blaga. Nadzor bo pa potekal na enak način kot do sedaj. Po vsej verjetnosti najprej opozorilo, v kolikor opozorilo ne bi bilo upoštevano, sledi globa v že znani višini od 400 do 4000 evrov.«