Obremenitev, ki se le veča

Vse več bolnikov, ki so že preboleli covid-19, se vrača v bolnišnice

J.P.
11. 12. 2020, 11.38
Posodobljeno: 11. 12. 2020, 11.42
Deli članek:

V UKC Ljubljana je takih več kot deset na dan. Razlog za to so komplikacije v zvezi s prebolelo boleznijo.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Po besedah vodje internistične prve pomoči v UKC Ljubljana Hugona Možine je tam trenutno hospitaliziranih 327 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 56 na intenzivni terapiji. 49 jih je intubiranih in mehanično predihavanih, »tri lahko vodijo z drugimi podpornimi oblikami, s kisikom.«

27 bolnikov je deležnih telemedicinske obravnave, torej so doma. Dializirajo 15 bolnikov, od tega štiri od doma. V zadnjih 24 urah so zabeležili šest smrti.

Že v prvem valu so opazili, da na začetku število bolnikov v urgentnih ambulantah nekoliko upade. Takšno stanje je takrat vztrajalo približno tri tedne, za kar bi lahko razlog bil strah bolnikov pred okužbo. Podobno so opazili tudi v drugem valu.

In čeprav je manj bolnikov, so se podaljšale obravnave, zaradi česar so bolj obremenjeni, kot pa so bili novembra lani. V novembru so na internistični prvi pomoči pregledali in zdravili 270 covidnih bolnikov, 788 pa na nujni medicinski pomoči. Od tega so jih 186 sprejeli v bolnišnice. 

Komplikacije v zvezi s prebolelo boleznijo

Možina je dejal tudi, da opažajo, da se na urgenco v vedno večjem številu vračajo bolniki, ki so že preboleli covid-19 – število presega 10 na dan. »Prihajajo v glavnem zaradi komplikacij v zvezi s to prebolelo boleznijo. Največ je takih, ki pridejo zaradi zapletov z bakterijskimi pljučnicami, temu sledijo razne trombotične komplikacije, največ je pljučnih embolij, tudi nekih arterijskih embolij in tromboz ter venskih,« je pojasnil in dodal, da je tu še »široka paleta raznih bolnikov, ki imajo kronične internistične bolezni, ki so se jim zaradi covida poslabšale«. Pri tem je kot primer navedel bolnike s sladkorno boleznijo, ki so bili zdravljeni s kortikosteroidi, sladkorna bolezen pa je zaradi tega podivjala. Beležijo tudi bolnike s poslabšanjem ledvične funkcije in take, ki jim dodatno opeša srca, »saj je znano, da covid velikokrat poškoduje tudi srce«.

»Teh bolnikov je kar veliko in se bojimo, da nas bodo močneje obremenjevali v naslednjih mesecih,« je še dejal.

Po njegovih besedah gre povečini za bolnike, stare nad 75 let. Je pa med njimi nekaj tudi »nepričakovano mladih«. Ob tem je navedel dognanja študij iz tujine, ki kažejo, da kar 15 odstotkov bolnikov, ki so prebolevali hujšo obliko covid-19, v dveh mesecih pride nazaj v bolnišnice. Od tega jih v prvih dveh mesecih po preboleli bolezni pet odstotkov umre.