Rošade

Arsenoviča zapušča Levica, pridružil se mu je član SDS

S.R./STA
9. 12. 2020, 11.27
Posodobljeno: 9. 12. 2020, 12.22
Deli članek:

Koalicijo mariborskega župana Saše Arsenoviča je ob polovici mandata zapustila stranka Levica, ki bo odslej delovala v opoziciji.

STA
V koaliciji mariborskega župana je na polovici mandata prišlo do spremembe.

V obratno smer pa je šel nekdanji član SDS, zdaj samostojni svetnik Zvonko Zinrajh, ki je tudi uradno prestopil iz opozicije v koalicijo. Aneks h koalicijskemu sporazumu, ki so ga sklenili v torek na rednem mesečnem srečanju koalicije, poleg pridružitve Zinrajha opredeljuje tudi pristop Jelke Kolmanič, ki po izstopu iz stranke DeSUS deluje kot samostojna svetnica. DeSUS, ki z izstopom Kolmaničeve nima v mariborskem mestnem svetu več nobenega predstavnika, je bil sicer že prej član koalicije. 

Omenjeni aneks je bil razlog za nezadovoljstvo Levice, pa tudi Liste za pravičnost in razvoj (LPR). "Za nas je predlagani aneks h koalicijski pogodbi oziroma nameravana rekonstrukcija koalicijskih partnerjev nesprejemljiva, zato je lokalni odbor Levice Maribor sprejel sklep, da ga ne bo podprl," je danes pojasnil eden od dveh predstavnikov Levice v mariborskem mestnem svetu Vlado Šega

Ne gre za "razkol"

"Odločitev, da je podpis aneksa pogoj za obstanek svetnikov Levice v koaliciji, pa je sprejel župan," je dodal in poudaril, da z njihove strani ne gre za nikakršen "razkol" z županovo ekipo, katere delo ocenjuje še vseeno dokaj pozitivno. "Žal koalicija tako ali tako ni bila nek poligon za usklajevanje mnenj, temveč bolj organ, na katerem smo se seznanjali z že sprejetimi dejstvi. Skratka, delo svetnikov Levice se ne bo v ničemer spremenilo. Podprla bova dobre projekte in bila kritična do slabih, kot sva to počela do sedaj," je pojasnil Šega. 

Prav tako aneksa ni podpisal predsednik Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Stojan Auer. Kot je pojasnil, o podpisu aneksa h koalicijskemu sporazumu ne more odločati sam, temveč organi stranke. O tem naj bi odločili konec tega tedna, a ko je to povedal županu, LPR po besedah Auerja ni več mogla sodelovati na srečanju koalicije. "Nimam nič proti Zinrajhu in Kolmaničevi, a obstajajo določeni postopki, ki jih je treba upoštevati," je poudaril. 

LPR ima v mestnem svetu dva predstavnika in se je že na začetku pridružila koaliciji z zadržki. V zadnjem času je bila zelo kritična do ravnanja Arsenoviča in njegove ekipe v zvezi s prodajo družbe Farmadent in očitno se glede tega še vedno iskri. Na torkovem srečanju koalicije, na kateri naj LPR ne bi smela sodelovati, so se namreč po besedah Auerja pogovarjali o sprejemanju občinskega proračuna za leti 2021/22 in "vnovičnem poskusu privatizacije Farmadenta". 

Koalicija in opozicija

Arsenovičeva koalicija je ob nastanku februarja lani štela 29 od skupno 45 članov mestnega sveta, a je po enem letu sodelovanja iz nje izstopil edini predstavnik Liste mladih - Povezujemo. Po trenutnem štetju ima vključujoč LPR 27 glasov, brez nje 25.

Kot je v sporočilu za javnost po srečanju koalicije zapisala vodja kabineta župana Jelka Vrečko, je Arsenovič z delovanjem koalicije ob prvi polovici mandata zadovoljen ter "verjame v složno in mestotvorno delovanje koalicije, kot tudi celotnega mestnega sveta, tudi v prihodnje"

Največja opozicijska svetniška skupina ostaja lista nekdanjega župana Franca Kanglerja (NLS) z desetimi člani. V opoziciji je tudi samostojni svetnik Miha Recek, ki je na volitvah nastopil kot kandidat liste prejšnjega župana Andreja Fištravca. V nedavnem sporočilu za javnost je izpostavil, da so projekti, s katerimi se Arsenovič zaenkrat ponaša, sad dela ekipe prejšnjega župana. "Projekti, ki so se nam obljubljali v kampanji sedanjega župana, so do sedaj ostali nekje v predalu in s takšnim delom verjetno ne bodo realizirani," je prepričan.