Snežna odeja

FOTO in VIDEO: V Julijcih ga je nasulo, meteorologi svarijo pred veliko nevarnostjo plazov

S.R.
9. 12. 2020, 09.39
Posodobljeno: 9. 12. 2020, 10.21
Deli članek:

Na Obali se po obilnih padavinah soočajo s poplavami, na severozahodu države pa se drevesa šibijo pod težo novozapadlega snega.

C.E.
Takšno je stanje v Stari Fužini, alpski vasi ob Bohinjskem jezeru.

Julijske Alpe so bile z včeraj na danes deležne izdatne pošiljke snega, meteorologi Agencije RS za okolje (Arso) zato opozarjajo pred veliko nevarnostjo plazov. Na Pokljuki se je po podatkih meteorološke postaje na Rudnem polju višina snežne odeje že do noči približala enemu metru, danes pa ga je krepko presegla. Več kot meter snega beležijo tudi na Voglu, Vršiču in Zelenici, pri čemer ga je na Voglu samo v zadnjih 24 urah zapadlo 60 centimetrov. Na Kredarici snežna odeja že krepko presega dva metra.

Za lopate so morali poprijeti tudi ponekod v nižinah. V Bohinjski Češnjici, gručastem naselju v Občini Bohinj na slabih 600 metrih nadmorske višine, ga je v zadnjih 12 urah padlo obvladljivih 16 centimetrov, medtem ko ga je v nekoliko višje ležečih Ratečah, ki ležijo na 864 metrih nadmorske višine, v zadnjih 24 urah zapadlo 55 centimetrov.

Bobo
Pobelilo je tudi Kranjsko Goro.

Padavine bodo popoldne sicer oslabele, napovedujejo pri agenciji Arso, a bo pred tem kakšna snežinka še vedno zajadrala do nižin. Krajevne padavine bodo najpozneje ponehale na severovzhodu, pri čemer lahko ob močnejših padavinah sneži tudi po nižinah. Temperature se bodo gibale med 0 in 5, na Primorskem med 6 in 12 stopinjami Celzija. 

Promet.si
V Ratečah ga je v zadnjih 24 urah padlo za dobrega pol metra.

Jutri bo pretežno oblačno in ponekod megleno, nekaj jasnine bo na Primorskem. Predvsem na jugu lahko nastane kakšna ploha. Temperature bodo od -1 do 4, na Primorskem od 6 do 11 stopinj Celzija. V petek in soboto bo prevladovalo oblačno in ponekod megleno vreme, občasno bodo še manjše padavine, zaključujejo meteorologi.

Bobo
Pobelilo je tudi Kranjsko Goro.