trditve o okužbah

Sestra Kim ostro nad dvomljivo južnokorejsko ministrico

B.K.
9. 12. 2020, 09.24
Posodobljeno: 9. 12. 2020, 09.26
Deli članek:

Sestra severnokorejskega voditelja le ni mrtva, kot so se mnogi bali.

Reuters
Kim Jo Džong

Kim Jo Džong, sestra severnokorejskega voditelja Kima Džong Una,  se je odzvala na nedavne besede južnokorejske zunanje ministrice Kang Kjung Ua, ki je prejšnji teden, na varnostni konferenci za bližnji vzhod dejala, da je "težko verjeti", da Severna Koreja ne bi imela nobene okužbe, kot to trdijo severnokorejski uradni viri.

"Iz njenih nepremišljenih pripomb in brez misli na posledice je razvidno, da je željna še bolj ohladiti že tako zamrznjene odnose med severom in jugom Koreje," je Kim dejala v izjavi, ki jo je objavila severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA: "Njenih besed ne bomo nikoli pozabili in morda bo morala zanje še drago plačati," je v klasičnem severnokorejskem slogu še dodala Kim. Severnokorejske oblasti, ki so takoj po pojavu epidemije zaprle meje in v samoizolacijo poslale vse prebivalce s simptomi podobnimi tistim, ki jih povzroča novi koronavirus, trdijo, da primera okužbe zaenkrat še nimajo.

Profimedia
Jo Džong je desna roka in tesna zaupnica brata Džong Una.

Najmlajše hčere nekdanjega severnokorejskega voditelja Kima Džong Ila sicer že od poletja ni bilo na spregled v javnosti, zato so se pojavila ugibanja, da je ni več med živimi. Kasneje so južnokorejske obveščevalne službe izsledile, da naj bi Kim Džong Un več funkcij, ki jih je opravljal doslej, delegiral svojim pomočnikom, med drugimi tudi mlajši sestri. Ta je že poleti prevzela vodenje odnosov z Južno Korejo, zdaj pa naj bi delovala tudi kot njegova namestnica. Če je z zadnjo izjavo utišala dvomljivce, ki so jo zapisali smrti pa je z njo spet sprožila ugibanja, da se Kimovo zdravstveno stanje slabša in da išče svojega naslednika oziroma naslednico.

Južnokorejski mediji, ki se navadno sklicujejo na vire pri obveščevalcih, so sicer že večkrat preuranjeno pokopali severnokorejske voditelje in uradnike.