Jedrski memorandum

Kaj je Anže Logar obljubil Američanom?

L.T.
8. 12. 2020, 19.30
Posodobljeno: 8. 12. 2020, 19.38
Deli članek:

Zadnji obisk pri Trumpovi administraciji je namenjen utrjevanju odnosov in podpisu sporazuma glede jedrskega sodelovanja, ki pa naj ne bi pomenil, da bodo ameriški dobavitelji favorizirani pri gradnji drugega bloka NEK.

STA
Logar in Pompeo na Brniku letos poleti.

Zunanji minister Anže Logar se je v ZDA srečal s kolegom Mikom Pompeom, ki se je pred meseci že mudil na obisku v Sloveniji, prvem takšnem po 23 letih.

Proti kitajskim podjetjem

Tema pogovora tokrat je poglabljanje dvostranskih odnosov med državama, ki sta nove temelje začeli polagati avgusta na Brdu. Takrat je Pompeo v Sloveniji uspešno lobiral zoper kitajskega telekomunikacijskega giganta Huawei in njegovo tehnologijo 5G. Podpisali smo skupno izjavo o varnosti in vzpostavljanju telekomunikacijskih omrežij nove generacije, čeprav Washington ni ponudil nobenega dokaza, da podatki, pretočeni prek Huaweievih tehnologij, odtekajo v uradni Peking. »Naše prijateljstvo raste,« je ob obisku dejal Pompeo.

Za ameriška podjetja

Američanom predvsem zagotavljamo, da nimamo posluha za Kitajce in da bomo orožje ter jedrske reaktorje kupovali čez lužo.

Leto pred tem je Slovenijo obiskal še ameriški energetski minister Rick Perry, ki je političnemu vrhu predstavil najnovejša dognanja na področju jedrskih tehnologij. Sadove tega vidimo v podpisu memoranduma glede strateškega civilnega jedrskega sodelovanja med državama, ki ga v Washingtonu danes podpisuje minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Slednji je v nedeljo pojasnil, da memorandum ni podlaga za konkreten posel, lahko pa služi kot katalizator za dodatno sodelovanje pri prenosu znanj in izkušenj. Strokovna javnost memoranduma do včeraj še ni videla, zato ga težko komentira.

Kaj po Trumpu?

Uradne zaveze Washingtonu gotovo dobro vplivajo na dvostranske odnose med državama, ne glede na to, katera politika trenutno vlada v njiju. Vendar se bo Logar kot zunanji minister čez dober mesec dni soočal z administracijo Joa Bidna, kjer bo moral razložiti, zakaj novemu predsedniku Janša še vedno ni čestital za izvolitev. Janša je še vedno edini šef vlade v EU, ki Bidnu ni čestital. Prav nasprotno, na twitterju je Janša delil več teorij zarot, povezanih z izvolitvijo Bidna, in ga pri tem označil za »enega najšibkejših predsednikov v zgodovini« ter se zapletel z Bidnovim svetovalcem za zunanjo politiko Michaelom Carpenterjem, ki ga je nato celo blokiral na omrežju Twitter.

Okrnjen tudi diplomatski vpliv

Dvajsetega januarja, ko kot predsednik priseže Biden, bo svoje ozadje v Washingtonu izgubila tudi ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda Blanchard, ki ni karierna diplomatka in naj bi do položaja prišla zaradi svojih finančnih prispevkov Trumpovi predsedniški kampanji. Mladika se bo zato morala v največji meri zanašati na presojo novega veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja, ki je v soboto tja dopotoval skupaj z Logarjem.

Vendar tudi Kajzerjev dosje ni brez madeža. Bidnova administracija bi namreč lahko opazila tvite njegove žene Milene Stefanović Kajzer, ki je prav tako uslužbenka ministrstva za zunanje zadeve, na svojem osebnem twitterju pa je širila marsikatero teorijo zarote o volilni prevari v ZDA. Pri tem se je jasno postavila na stran Donalda Trumpa. Kajzer bo v Washingtonu kot veleposlanik nasledil Stanislava Vidoviča.

Pristop MZZ: govori čez Kitajce in kupuj ameriške oklepnike

Pred Logarjem je Washington kot zunanji minister nazadnje obiskal Miro Cerar leta 2018, ki se je prav tako mudil pri Pompeu, in to po dolgih osmih letih. Cerar je takrat z izjavami dvigoval obrvi, saj je za ameriške medije dejal, da bomo izgubili regijo, če bodo prevladali kitajsko-ruski interesi. »Ni dovolj imeti zgolj ekonomskega sodelovanja. Povem vam, Kitajci prihajajo v Evropo. Kot predsednik vlade sem se petkrat srečal s kitajskim premierjem Liem Keqiangom, da bi razpravljal o dvostranskih odnosih in poslih. Zato menim, da bi bilo zelo dobro, če bi bili naši prijatelji in zavezniki v ZDA bolj prisotni v regiji,« je izjavil Cerar.

Cerar je takrat Pompea povabil na obisk, pri čemer mu je zagotovil povečanje prispevkov za posodobitev slovenske vojske. Slednje je bila ena temeljnih zahtev Trumpove administracije ob ostalih članih zveze Nato.

Žarek upanja: srečanje s Klobucharjevo

Med Cerarjevim obiskom se je ta sestal tudi z ameriško senatorko slovenskega rodu Amy Klobuchar, ki je nato v senatu ustanovila skupino prijateljev s Slovenijo. Demokratka Klobucharjeva je zelo dolgo vztrajala tudi v tekmi za demokratsko predsedniško nominacijo, ki jo je nato odstopila Bidnu, danes pa je spregovorila tudi z Logarjem.

...

Kupila je nov telefon

Do Slovenije je ameriška zunanja politika pristopila na enak način kot do držav vzhodne Evrope – proti Huaweiu so lobirali z vidika, da ogroža nacionalno varnost. V Nemčiji s tem pristopom niso bili uspešni, saj se v Berlinu še živo spominjajo trditev Wikileaksa, da je agencija NSA prisluškovala telefonu kanclerke Angele Merkel. »Nismo več v hladni vojni,« je zato leta 2013 Merklova dejala tedanjemu predsedniku ZDA Baracku Obami. V konkretnem primeru prav tako ni bilo dokazano, da so Američani prisluškovali zaveznikom. Merklova se je zadovoljila z zagotovili Obame, da prisluškovanja ni bilo in ga ne bo v prihodnje, na vprašanje, zakaj telefona ni dala forenzično pregledati, pa je odvrnila, da je bilo lažje kupiti novega.