sedmi protikoronski paket

Sviz za pridružitev k stavki javnega sektorja v primeru zamrznitve dviga minimalne plače

A.S./STA
8. 12. 2020, 18.57
Posodobljeno: 8. 12. 2020, 18.58
Deli članek:

Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije je popoldne z veliko večino glasov izglasoval sodelovanje sindikata v splošni stavki, če bi vlada in pozneje DZ posegla v zakonsko opredeljeno uskladitev minimalne plače s 1. januarjem 2021 in bi bil dvig minimalne plače zamrznjen ali preložen, so sporočili iz sindikata.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Skladno z omenjeno odločitvijo se je glavni odbor Sviza danes že preoblikoval v stavkovni odbor. Sviz je sicer eden od sedmih sindikatov, vključenih v Konfederacijo sindikatov javnega sektorja Slovenije, katere predsedstvo se je minuli petek odločilo začeti priprave na splošno stavko.

Kot so danes pojasnili v Svizu, se je med predlaganimi vsebinami sedmega protikoronskega zakona znašel tudi predlog delodajalske strani za zamrznitev minimalne plače, ki ga je prevzela vlada, medtem pa na drugi strani sindikatom ne omogoča pravočasne in enakopravne vključitve v pripravo rešitev ter ignorira njihova stališča.

Spomnimo:

Vlada je doslej pripravila že šest paketov pomoči za blažitev posledic epidemije, sedmega naj bi v obravnavo v DZ poslala še ta mesec. Kot je razvidno iz osnutka, ki je prišel v javnost, naj bi vanj vključila tudi določbo, po kateri naj bi nova formula za izračun minimalne plače ne bila uveljavljena 1. januarja, ampak šele 1. aprila. Naj pa bi šlo to zvišanje še do konca septembra v breme države. To je danes na dnevih slovenskega turizma potrdil tudi državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.