Novi dvomi in vprašanja

Smo na pragu še ene afere: kako Gantar kupuje hitre teste?

P.K./necenzurirano.si
8. 12. 2020, 20.06
Deli članek:

Od včeraj je obvezno redno testiranje zaposlenih v zdravstvu in domovih za starejše (DSO) na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi testi. Te bo zagotovila država, a z nakupi spet ne gre vse gladko. Smo po ventilatorjih in maskah na pragu še enega spornega posla?

Profimedia
Ministrstvo je v razpisnih pogojih določilo, da morajo imeti testi najmanj 90-odstotno občutljivost. Nekatere bolnišnice, ki jih naročajo same, zahtevajo več kot 95-odstotno zanesljivost.

Ministrstvo za zdravje z novo nabavo medicinske opreme oziroma pripomočkov, tokrat gre za hitre teste, spet dviguje prah. Kot poroča portal necenzurirano.si, je ministrstvo oddalo javno naročilo za nabavo pol milijona hitrih antigenskih testov za bolnišnično osebje in negovalne kadre v domovih za starejše. Toda več podatkov nakazuje, da je bil posel oddan že vnaprej.
V oči bode že izrazito nepregleden postopek izbire. Gantarjevo ministrstvo je namreč k javnemu naročilu povabilo 27 potencialnih ponudnikov. Za oddajo ponudb jim je dalo na voljo le en dan časa, čeprav ministrstvo uvajanje hitrih testov napoveduje že več tednov. Potem je ministrstvo povabilo še dodatnih 12 ponudnikov, skupaj torej 39. Na koncu je dobilo 19 ponudb za hitre teste. Podatkov o ponudbah na ministrstvu ne dajejo, ker »postopek javnega naročanja še ni zaključen«. 

Isti dobavitelji kot pri ponesrečenih ventilatorjih

Po navedbah Necenzurirano.si sta najcenejši ponudbi oddali podjetji Geneplanet in Labena. Gre za stara znanca iz poslov z zaščitno opremo iz prvega vala epidemije. Geneplanet je državi dobavil ventilatorje Siriusmed, ki jih slovenske bolnišnice zaradi neustreznosti niso mogle uporabljati za zdravljenje bolnikov s covidom-19. Podjetje Labena pa je znano iz marčevske zgodbe o izginulem tovornjaku s tremi milijoni mask, ki ga je iskal ves državni vrh. Kakšno ceno sta ponudila, na ministrstvu ne razkrivajo. Na najnovejšem javnem razpisu za dobavo 100.000 hitrih testov, ki ga vodi Splošna bolnišnica Celje in na katerega se je odzvalo 39 ponudnikov, je sicer Labena ponudila ceno tri evre (z DDV) na test, Geneplanet pa 2,77 evra (z DDV).

Ministrstvo sicer prvo pošiljko 150.000 hitrih testov pričakuje do petka. To pomeni, da bi moral biti dobavitelj že vnaprej dogovorjen s proizvajalcem za dobavo tako velikih količin oziroma jih že imeti na zalogi v skladišču, poudarjajo viri. V nasprotnem primeru je nemogoče, da bi lahko ponudnik takšno količino testov naročil in dobil v tako kratkem času, dodajajo viri.

S čim se bodo zadovoljili

Skrbi tudi zanesljivost testov. Kakšne je naročila država? Ključna pri antigenskih testih je namreč njihova občutljivost, torej kolikšen delež pozitivnih oseb zaznajo. Ministrstvo je v razpisnih pogojih določilo, da morajo imeti testi najmanj 90-odstotno občutljivost. Za primerjavo: v Splošni bolnišnici Brežice od dobaviteljev zahtevajo višjo, 95-odstotno zanesljivost hitrih testov. Testi, ki jih bodo imeli v Brežicah, po smernicah EU spadajo med teste višje kakovosti. Ministrstvo za zdravje pa je očitno pripravljeno nabaviti tudi slabše teste srednje kakovosti. Zakaj, ni znano. Geneplanet, ki je oddal eno od dveh najcenejših ponudb, je denimo novomeški bolnišnici ponujal kitajske hitre teste z intervalom zanesljivosti od 78 do 96 odstotkov. 

Testiranja že potekajo

Po mnogih bolnišnicah hitro testiranje sicer že nekaj časa poteka. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so pojasnili, da so hitre teste pri zaposlenih začeli uvajati 30. novembra. Prejšnji teden so pri skupaj približno 500 testiranih potrdili 12 pozitivnih brisov, od katerih so jih deset potrdili s PCR-testom. V zadnjih 14 dneh so okužbo dokazali pri skupno 247 zaposlenih. Glavnino zaposlenih v UKC Ljubljana bodo sicer testirali v tem tednu. V UKC Maribor tudi že testirajo s hitrimi testi. Pri izvajanju testov pomagajo študenti, vendar jih je premalo, da bi lahko v popolnosti sledili vladni odredbi. Med prvimi so testiranje vseh zaposlenih s hitrimi testi uvedli v mariborskem zdravstvenem domu.

Hitre antigenske teste so začeli uporabljati tudi v celjski bolnišnici; prejšnji teden so jih opravili 1116, od tega je bilo 148 testov pozitivnih. Testirali so vse bolnike, ki so jih sprejeli v bolnišnico, bolnike, ki jih obravnavajo v urgentnem centru, in svoje zdravstvene delavce. Tudi v šempetrski bolnišnici že od vključno novembra dalje izvajajo testiranja na okužbo pri zaposlenih na oddelkih, kjer bi se lahko okužili, kot so denimo covidni oddelek, urgenca in rentgen. Od včeraj dalje pa testirajo zaposlene na vseh oddelkih.

Čakajo pooblastilo

Obvezno testiranje vseh zaposlenih na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi testi se uvaja tudi v domovih za starejše, kjer pa se zatika pri vprašanju, kdo lahko testira. Kot kaže, bodo to počeli zaposleni, vendar potrebujejo pooblastilo ministrstva za zdravje. Vlogo za pridobitev pooblastila je večina DSO že oddala in zdaj morajo počakati na ta dokument. 

Bodo pa testiranja sicer dodatna obremenitev za zaposlene v domu. »Testiranje sto zaposlenih na teden pomeni okoli pet ur dela za dve zaposleni. To zanje predstavlja dodatno delo, ampak ga bomo zmogli,« je optimistična direktorica mariborskega Doma starejših občanov Tezno Jasna Cajnko.