Režiser državne proslave

Romana Končarja iščejo davčni izterjevalci

Necenzurirano.si
1. 12. 2020, 20.15
Deli članek:

Znani filmski ustvarjalec in vidni podpornik stranke SDS Roman Končar, ki mu je vlada Janeza Janše junija letos zaupala režiranje državne proslave, ima spet težave z upniki.

Bobo
Ste ga videli? Večkrat nagrajeni igralec in dramatik se uspešno skriva pred davčniki.

Le nekaj mesecev po tem, ko so mu v osebnem stečaju odpisali za četrt milijona evrov dolgov, so na njegova vrata potrkali izterjevalci Finančne uprave RS (Furs). Osebno so mu želeli izročiti sklep o izvršbi. Po javno dostopnih podatkih ima Končar od 30 do 50 tisoč evrov neporavnanih davčnih obveznosti.

Toda na naslovu stanovanjske hiše v Ljubljani, kjer naj bi uradno živel, ga niso našli. Po njihovih ugotovitvah se je preselil, že četrtič v zadnjih petih letih. Kje se nahaja, ne vedo. Zato so se odločili, da bodo obvestilo o davčni izvršbi v skladu z zakonom objavili na državnem spletnem portalu E-uprava. S tem se šteje, da mu je bilo vročeno.

A možnosti za to, da bi država od Končarja v bližnji prihodnosti izterjala dolgovani znesek, so majhne. To so na lastni koži spoznali tudi njegovi upniki.

Brez premoženja in brez prihodkov

Kot smo razkrili, je okrožno sodišče v Ljubljani letos poleti sprejelo sklep, s katerim mu je odpisalo dolgove. Gre za denar, ki si ga je Končar izposojal iz svojih podjetij, vendar ga nikoli ni vrnil. Podjetja so zaradi tega končala v stečaju, kjer je najkrajšo potegnila še Nova Ljubljanska banka (NLB). Utrpela je 250 tisoč evrov izgube, natanko toliko, kolikor je Končar nepovratno dvignil z računov podjetij.

Končarju, znanemu podporniku SDS, ki je pogosto nastopal na strankarskih dogodkih, je odpis dolgov uspel v rekordno kratkem času, vsega letu dni in pol. To je manj od zakonskega minimuma dveh let, ki pa ga je v izjemnih primerih mogoče skrajšati – če je dolžnik povsem brez premoženja.In res je bila stečajna masa povsem prazna. Stanovanja in hiše, v katerih je imel v zadnjih desetih letih prijavljeno stalno prebivališče, niso v njegovi lasti. Enako je s podjetjem Posnetek, ki ga od leta 2016 vodi Končar in se ukvarja s producentsko dejavnostjo. V zadnjih dveh letih je ustvarilo okoli 115 tisoč evrov prihodkov, tudi z javnimi naročniki.

STA
Režiral je proslavo ob dnevu državnosti, zdaj pa ga država ne najde.

Njegovo ime se je pojavilo tudi v tako imenovanih panamskih dokumentih. Iz podatkov je bilo razvidno, da je igralec v 90. letih odprl podjetje Oltima Corporation na Britanskih Deviških otokih. Za davčno optimizacijo naj bi se odločil v času, ko je bil zaposlen v SNG Drama. Igralec je tedaj zanikal vpletenost v ustanovitev in delovanje omenjenega podjetja v davčni oazi.

Upniki so se nadejali, da se bo v stečajno maso nateklo tudi kaj od njegovega medijskega ustvarjanja. Toda zaman. Od avgusta 2018, ko je razglasil osebni stečaj, do spomladi, ko se je postopek zaključil, Končar vanjo ni nakazal niti evra. Ves ta čas namreč ni bil zaposlen oziroma ni prejemal dovolj visoke plače.

Kritičen do mačehovskega odnosa države do kulturnikov

A po javno dostopnih informacijah je imel Končar v tem obdobju veliko dela. Konec februarja letos, tik preden je Šarčeva vlada razglasila epidemijo, bi morali v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah na Gorenjskem odigrati gledališko predstavo Dve na enega. Režiser je bil Končar, producent pa prej omenjeno podjetje Posnetek.

Nekaj tednov prej je bil glavni govorec na slovesnosti ob kulturnem prazniku v občini Radenci, ki jo vodi župan Roman Leljak. Kritičen je bil do današnjega stanja in odnosa do kulture na ravni države. »Mene je sram glede financiranja,« je bil oster Končar. A z novo vlado, pod vodstvom Janeza Janše, ki jo je tedaj vzel v bran, so se razmere še poslabšale. Že od spomladi kulturniki opozarjajo na nove vladne proračunske reze v kulturo pod pretvezo reševanja posledic epidemije.

Njegovo nezadovoljstvo je izginilo pod novo vlado. Po njeni zaslugi je junija dobil enega največjih projektov v svoji karieri. Najeli so ga za režiserja proslave ob dnevu državnosti. Kot so sporočili pozneje, se je honorarju odpovedal. Pripravo scenarija pa so zaupali Igorju Pirkoviču, novinarju RTV Slovenija in nekdanjemu pomočniku direktorja televizije, v času prve Janševe vlade.

Bobo
Je država dolgoletnem podporniku Janše pogledala skozi prste?

Njegovo ime se je na naslovnicah osrednjih domačih medijev pojavilo tudi v času afere o državni nabavi zaščitne opreme. Uslužbenec blagovnih rezerv Ivan Gale, ki je razkril nepravilnosti in pritiske pri nabavah, ga je izpostavil kot enega od vplivnežev, ki so klicali na zavod in poskušali posredovati za ponudnike zaščitne opreme. Za koga je lobiral, Gale ni znal povedati, vedel je le, da je Končar govoril z zdaj že nekdanjim direktorjem blagovnih rezerv Antonom Zakrajškom, sicer članom SDS.

Razstavo gostil zavod v stečaju?

Konec septembra je bil Končar osrednji udeleženec še enega kulturnega dogodka. V Centru slovanskih kultur France Prešeren v Ljubljani je bil gostitelj razstave likovnih del italijanskega slikarja Pietra Orsinija in slovenske umetnice Patricije Rijavec Simonič.

Istoimenski zavod je sicer že od marca letos v stečaju. Tako kot tudi njegov lastnik, zavod Festival slovanskih kultur. Obvladujeta ju ArturAzarkevič in AlexanderSergeev. V primeru obeh zavodov so stečajni upravitelji v knjigovodskih izkazih našli visoka neporavnana posojila. V Festivalu slovanskih kultur je bilo teh za kar 139 tisoč evrov. »V večjem delu gre za dvige s transakcijskega računa s strani poslovodstva in posojila brez sklenjenih posojilnih pogodb so ugotovili.

Marko Vavpotič/M24.si
Roman Končar