Poskus uboja

Po izgubi službe zaradi epidemije so mu popustili živci, spravil se je celo na ženo

S.S.
1. 12. 2020, 20.00
Posodobljeno: 2. 12. 2020, 08.52
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se je včeraj pričel postopek zoper 41-letnega Mirzeta Mehmedinovića, ki je maja neprišteven zagrešil poskus uboja svoje žene.

Revija Zarja
Ko se je zjutraj zbudil, je pojedel celo vrsto tablet, da se mu je po lastnih navedbah zmešalo ...

Ker 41-letnik zaradi psihičnih težav, hude depresije s psihotičnimi epizodami v času storitve kaznivega dejanja ni bil pri sebi, tožilstvo tudi ni vložilo klasične obtožnice, ampak predlog za izrek obveznega ambulantnega zdravljenja.

Kot je bilo slišati, bi obtoženega hospitalizacija lahko pahnila v še hujšo depresijo. Trenutno je sicer priprt na psihiatričnem oddelku mariborskega kliničnega centra, kjer mu terapija menda pomaga. Kakorkoli. Incident se je zgodil 18. maja okoli poldneva na Levarjevi ulici na Viču. Po besedah oškodovanke sta zjutraj spila kavo, potem pa je ona odšla do soseda, da ji zamenja filter za olje na avtu ...

Oba sta končala v bolnici

»Ko sem prišla nazaj, je bil čuden,« je poudarila. Govoril je, da so »gotovi«. Da bodo »crknili« od lakote. Najprej je opletal s kuhinjskim nožem, potem se je poskušal samopoškodovati z olfa nožem, kar mu je preprečila, a se je spravil nadnjo in jo porezal oziroma lažje poškodoval po vratu, licu oziroma čeljusti. Naposled ji je grozil še s kuhinjsko desko, vendar je zbežal, ko je uvidel, da krvavi. Policija ga je sicer prijela kmalu po tem, in tudi on je končal v kliničnem centru na hospitalizaciji.

Kot bi ga obsedel hudič

Po besedah oškodovanke so se psihične težave pri možu pričele marca, ko je zaradi epidemije izgubil službo, pri čemer sta oba imela kredite. Pričel se je čudno obnašati, odmikati od ljudi, spuščati žaluzije, dobival je prisluhe in privide, strah ga je bilo korone, kako bodo živeli, kako bo s službo. Takrat je sicer obiskal psihiatra, vendar mu predpisani antidepresivi niso pomagali. Razmere so ga tudi spominjale na vojno v rodni BiH ob razpadu Jugoslavije, ko je pri 13 letih izgubil očeta in nato odraščal sam z mamo, sestro in bratom.

Glava mu je narekovala: Ubij! Ubij!

»Tisto jutro je izgledal, kot da bo znorel. 'Kao da je djavo ušau u njega',« je dejala. Poudarila je tudi, da do nje nikoli ni bil agresiven, da sta poročena že 13 let in da je »najboljši mož in oče«. In kaj je v svoj zagovor povedal obtoženi? Med drugim med jokom: »Kaj se je zgodilo? Saj ne vem. Se ne spomnim. Nisem bil pri sebi. Ko sem se zbudil, sem pojedel celo vrsto tablet, da se mi je zmešalo. V glavi sem imel prisluhe: Ubij! Ubij!« Glavna obravnava se bo z neposrednim zaslišanjem izvedenca psihiatra dr. Mateja Kravosa nadaljevala v petek. (ss, foto: Profimedia)