734 zahtevkov

Za pomoč prašičerejcem skoraj 680.000 evrov

J.P./STA
1. 12. 2020, 16.41
Posodobljeno: 1. 12. 2020, 16.44
Deli članek:

Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja je danes izdala odločbe o pomoči kmetijskim gospodarstvom za blažitev poslabšanja ekonomskih razmer v sektorju prašičjega mesa v letu 2020. Skupno je izdala 515 odločb v skupni vrednosti 678.135 evrov.

STA
Rejce prašičev je letos močno prizadela epidemija covida-19.

Na agencijo je bilo oddanih 734 zahtevkov, predpisane pogoje pa je izpolnjevalo 515 prašičerejcev, ki jim bodo odobrena sredstva predvidoma izplačana v prvi polovici naslednjega tedna.

Namen ukrepa je finančna pomoč v reji prašičjega mesa z namenom ohranitve ekonomske sposobnosti rejcev prašičev v Sloveniji. Finančno pomoč so lahko pridobili vlagatelji, ki redijo kategorijo prašičev pitancev od 30 kilogramov dalje, pitane na višjo težo, in kmečko rejo prašičev oziroma kategorijo prašičev pitancev od 30 do 110 kilogramov ter kategorije plemenskih merjascev, plemenskih mladic oziroma plemenskih svinj.

Rejce prašičev je letos močno prizadela epidemija covida-19. Predsednik Slovenske zveze prašičerejcev Alojz Varga je pred dnevi povedal, da je trenutno na razpolago od 2500 do 3000 prašičjih pitancev, ki so zreli in pripravljeni za nakup, a jih zaradi zmanjšane porabe ne morejo prodati. Tako ostajajo v hlevih in dodatno otežujejo gospodarski položaj prašičerejcev.

Trenutna cena je 1,31 evra na kilogram tople mase pri 56-odstotni mesnatosti, kar je 62 centov nižje od cene pred spomladanskim izbruhom novega koronavirusa.

Direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota Franc Režonja je ob tem opozoril, da bodo tudi po državni pomoči živali ostale na kmetijskih gospodarstvih "in če jih predelovalna industrija, klavnice ali drugi pogodbeni partnerji kmetij ne bodo odkupili, kmetje ne bodo mogli vhlevljati, težava nastane v celotni verigi," je opozoril.