med epidemijo

Koliko pravzaprav še vedno hodimo na obiske?

A.S.
30. 11. 2020, 12.40
Posodobljeno: 30. 11. 2020, 15.32
Deli članek:

Dobra polovica vprašanih v drugem tednu novembra v prostem času ni obiskala nobenega tujega gospodinjstva, spet drugi pa se obiskom kljub koronavirusu niso odpovedali.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Mladi zdravniki Slovenije so v sodelovanju s Covid-19 sledilnikom in družbo Valicon izvedli raziskavo glede obiskovanja med epidemijo. Gre za obiske gospodinjstev, v katerih vprašani (527) ne živijo.

"Čeprav se delež prebivalstva, ki v drugem tednu novembra obiskov ni omejil (potrjeni trije obiski ali več), ne zdi velik, to pomeni ob 10 % prebivalstva približno 200.000 ljudi. Dodatnih 10 % je v enem tednu obiskalo dve tuji gospodinjstvi. Izjemno zaskrbljujoče je dejstvo, da je ravno v skupini ljudi, ki še vedno hodijo na obiske, skoraj četrtina takih, ki poročajo o dveh ali več simptomih okužbe z novim koronavirusom," so opozorili avtorji raziskave.

Ugotovili so, da v drugem tednu novembra dobra polovica anketiranih v prostem času ni obiskala nobenega tujega gospodinjstva, 27 odstotkov jih je obiskalo eno gospodinjstvo, v katerem ne živijo, dve tuji gospodinjstvi pa 10 odstotkov vprašanih. Šest odstotkov jih je obiskalo tri do štiri tuja gospodinjstva, štirje odstotki pa pet ali več tujih gospodinjstev v enem tednu. Glede na to, da je povprečna velikost slovenskega gospodinjstva 2,5 člana, je deset odstotkov vprašanih, ki je obiskalo tri gospodinjstva ali več v drugem tednu novembra v povprečju imelo stik z več kot desetimi osebami, povzemajo avtorji.

O razlogih za obiske anketa sicer ni spraševala, a raziskovalci domnevajo, da gre pri tistih, ki so obiskali eno gospodinjstvo, v določeni meri za obiske znotraj ozkega družinskega kroga ter za pomoč najbližjim.

V skupini 103 ljudi, ki poroča o dveh ali več obiskih v enem tednu, je največ takih s simptomi okužbe z novim koronavirusom (o dveh ali več simptomih okužbe s koronavirusom je poročalo 23 odstotkov oseb iz te skupine). V tej skupini je tudi največ ljudi (14 odstotkov) odgovorilo, da so bili v preteklih 14 dneh v stiku z osebo, pri kateri so potrdili okužbo.

Odhod od doma: v službo ali na obisk

Koliko je tistih, ki niso hodili ne na delovno mesto ne na obisk ...

36 odstotkov vprašanih ni bilo delovno aktivnih ali pa so delali od doma, poleg tega pa tudi niso obiskali nobenega tujega gospodinjstva. Ker skupina vključuje tudi upokojence, ni presenetljivo, da so v njej pogosteje zastopani starejši od 60 let, so izpostavili avtorji raziskave. Med vprašanimi, ki niso odhajali v službo ali obiskovali drugih gospodinjstev, je delež tistih, ki so zelo zaskrbljeni zaradi novega koronavirusa, največji (38 odstotkov).

... in tistih, ki niso bili delovno aktivni ali pa so delali od doma, obiskom pa se niso odpovedali?

30 odstotkov vprašanih v zadnjem tednu bodisi ni bilo delovno aktivnih ali pa so delali od doma, ob tem pa so obiskali vsaj eno gospodinjstvo. Nadpovprečno so v tej skupini zastopane ženske v starosti od 18 do 29 let, osebe v bolniškem staležu ter osebe, ki so zaradi epidemije izgubile zaposlitev. Od vseh štirih skupin je v tej skupini največji delež tistih, ki niso ali pa so manj zaskrbljeni zaradi virusa. V tej skupini največ anketiranih oseb (petina vprašanih) trenutno stanje doživlja kot kritično ali celo povsem brezupno.

V skupini delovno aktivnih, ki niso hodili na obiske, najmanjši delež tistih, ki so zelo zaskrbljeni zaradi koronavirusa

17 odstotkov vprašanih je v drugem tednu novembra vsaj polovico dela opravilo na delovnem mestu, obenem pa niso obiskovali tujih gospodinjstev. V tej skupini izstopajo moški v starosti od 30 do 59 let. Delež zelo zaskrbljenih zaradi koronavirusa je v tej skupini najmanjši (13 odstotkov).

Najbolj tvegana skupina za širjenje virusa

V to skupino je uvrščenih 17 odstokov vprašanih. Gre za zaposlene, ki so v zadnjem tednu vsaj polovico dela opravili na delovnem mestu, obiskali pa so tudi vsaj eno tuje gospodinjstvo. Petino skupine predstavljajo starši predšolskih otrok, kar je nekoliko več kot v drugih skupinah, zato avtorji domnevajo, da je vsaj za del teh obiskov razlog varstvo otrok. Tako kot v drugi skupini so tudi tukaj nadpovprečno zastopani moški od 30. do 59. leta starosti.