"Še vedno se dogajajo številna druženja"

Delež pozitivnih včeraj nižji kot v soboto. Mateja Logar: Trenutne številke govorijo v prid temu, da bo treba podaljšati ukrepe

A.S.
23. 11. 2020, 09.53
Posodobljeno: 23. 11. 2020, 10.47
Deli članek:

Infektologinja Mateja Logar pravi, da bistvenega umirjanja števila okužb še vedno ni.

Bobo
Fotografija je simbolična.

14-dnevna pojavnost okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev tako ostaja enaka, in sicer 960.

Včeraj so v Sloveniji opravili 1742 testiranj na koronavirus in potrdili 470 novih okužb, kar je najnižja številka v zadnjih dveh tednih, a je bilo narejenih tudi najmanj testov v več kot mesecu dni. Delež pozitivnih je torej 26,98-odstoten, nižji kot v nedeljo, ko je znašal 29,84-odstotka.

Hospitaliziranih je bilo 1292 bolnikov s koronavirusom(48 več kot dan prej), 201 je potreboval intenzivno nego (v soboto 198). Včeraj so sicer iz bolnišnic v domačo oskrbo odpustili 29 covidnih bolnikov, je na twitterju sporočila vlada. 

Na žalost, je v nedeljo umrlo 45 oseb s koronavirusom. Skupno je doslej v državi umrlo 1097 covidnih bolnikov.

Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC) je v oddaji Dobro jutro na nacionalni TV Slovenija dejala, da smo "trenutno na visokem platoju, bistvenega umirjanja števila okužb pa ni". 

"Še vedno se dogajajo številna druženja"

Virus se med drugim širi tudi v delovnih okoljih, po besedah Logarjeve okuženi zaposleni "sodelavcem pogosto ne povedo, da so zboleli, zato tisti, ki so v tesnem stiku, ne gredo v karanteno. To je nov potencialni izvor okužbe."

Dejala je, da se nekateri še vedno ne držijo ukrepov. "Še vedno se dogajajo številna druženja. Tudi če greste po ulici v popoldanskih urah, boste še vedno videli veliko število ljudi, ki se skupaj sprehaja brez mask in vzdrževanja ustrezne varne razdalje. Ljudje še vedno niso dojeli, da so oni tisti, ki lahko res vplivajo na to, kako bo epidemija potekala," je pojasnila.

Odpiranje šol?

Dodala je, da po njenem mnenju prav tako še ni mogoče govoriti o odpiranju šol. "O tem lahko govorimo, ko se bo trend okužb obrnil navzod, pa še takrat bi lahko šole odpirali postopoma, najprej prva triada, ob tem morda delitev razredov na manjše skupine in tudi za to starostno skupino nošenje mask med poukom," je komentirala in spregovorila tudi o morebitnem sproščanju sprejetih ukrepov. "Med vikendom smo imeli veliko število okužb v primerjavi s preteklim tednom, zadnji teden je morda celo blag porast. Trenutne številke govorijo v prid temu, da bo zelo verjetno treba podaljšati ukrepe in s tem tudi šolanje od doma," je zaključila.