V krempljih Islamske države

Spet doma: deček z vednostjo mame sestavljal samomorilski pas

J.P.
23. 11. 2020, 09.46
Posodobljeno: 23. 11. 2020, 09.53
Deli članek:

Ameriški deček, ki je bil prisiljen, da v imenu Islamske države grozi ameriškemu predsedniku, je dejal, da se mu je z vrnitvijo v Združene države Amerike od srca odvalil kamen.

Profimedia
Ameriška družina je aprila 2015 zakorakala na ozemlje Islamske države (fotografija je arhivska).

Matthew je imel le 10 let, ko je predsedniku Združenih držav Amerike Donaldu Trumpu pred kamero zagrozil z vojno na ameriških tleh. 13-letnik zdaj že leto dni živi z očetom Juanom, potem ko ga je leta 2018 domov spravila ameriška vojska.

»Bil sem tako mlad, da nisem razumel, kaj se je dogajalo,« je povedal za BBC. Preteklost je predelal s pomočjo strokovne pomoči.
Moussa Elhassani, njegov očim, je poleti leta 2017 umrl v napadu z dronom. Njegovo mamo, Samantho Sally so v začetku tega meseca spoznali za krivo financiranja terorizma. Za rešetkami bo šest let in pol.

Pretihotapljeni iz Rake

Ameriška družina je aprila 2015 zakorakala na ozemlje Islamske države. V Raki je Elhassani po usposabljanju postal ostrostrelec Islamske države. Matthew je takrat imel osem let – spominja se oddaljenih eksplozij, a razloga za skrb takrat še ni bilo. Dve leti pozneje je njegova mama sestro v Združenih državah Amerike zaprosila za denar, da bi družina lahko pobegnila. Sestro je v priponki pričakalo nekaj vznemirjajočih posnetkov. V enem je Elhassani Matthewa prisilil, da sestavi samomorilski pas. Po njegovih navodilih je zaigral, kako bi pozdravil potencialne ameriške rešitelje, nato pa se, ko bi bili dovolj blizu, da bi jih lahko pokončal, razstrelil. V drugem je moral razstaviti jurišno puško AK-47.

Do avgusta 2017 so od Rake ostale le ruševine. Vseeno si je Islamska država napovedovala zmago, njen glasnik pa je postal tudi Matthew.

Kot je povedal za BBC, je vlogo odigral, ker se je bal očimovih izbruhov jeze. »Počasi je izgubljal stik z realnostjo. Bil je nestabilen, zelo nestabilen,« je dejal. Ko je bil ubit, so tekle solze sreče.

Njegova mama je tihotapcem plačala, da so njo in njene štiri otroke pretihotapili na kurdsko ozemlje. Takrat se je izgovarjala, da jo je ukanil soprog in da ni vedela, kaj načrtuje. Priznala je, da sta v Raki za sužnji kupila dve jazidski najstnici in da ju je njen mož, ki naj bi postal nasilen, redno posiljeval. Pri tej različici dogodkov je vztrajala tudi po tistem, ko se je družina vrnila v Združene države Amerike, ona pa je čakala na sojenje. Preiskava je pokazala, da ni razkrila vsega.

Le priznala

Elhassani je postal obseden z Islamsko državo že nekaj mesecev pred odhodom, ona pa je je vedela, da je bil poklican, da se pridruži džihadu. Prav tako je nekaj tednov pred odhodom večkrat obiskala Hongkong, kjer je položila vsaj 25.000 evrov gotovine in zlato.

Po skoraj 12 mesecih za rešetkami je spremenila svojo zgodbo. Priznala je, da je kriva financiranja terorizma, s čimer se je izognila doživljenjski zaporni kazni. Izkazalo se je tudi, da je sodelovala pri snemanju obeh opisanih posnetkov.

Zakaj je pomagala možu, da se je pridružil Islamski državi, verjetno ne bomo nikoli vedeli. Njeni odvetniki trdijo, da jo je v to prisilil mož.