"le" 70-odstotna učinkovitost

Oxfordsko cepivo manjše razočaranje, a iz dveh razlogov ostaja v igri

J.P.
23. 11. 2020, 08.41
Posodobljeno: 23. 11. 2020, 10.02
Deli članek:

Cepivo proti covidu-19, ki ga je skupaj z britanskim farmacevtskim podjetjem AstraZeneca razvila oxfordska univerza, je razvoj simptomov omenjene bolezni preprečilo pri 70 odstotkih testiranih.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Rezultat je tako zmaga kot razočaranje, potem ko sta se cepivi farmacevtskih družb Pfizer in Moderna izkazali za več ko 90-odstotno učinkoviti. A gre vseeno pričakovati, da bo oxfordsko cepivo pri krotenju pandemije odigralo pomembno vlogo, če bo seveda dobilo odobritev regulatorjev: je precej cenejše od obeh tekmecev in manj zahtevno za skladiščenje. 

V bližnji prihodnosti

Cepivo so izgotovili v približno 10 mesecih. Britanska vlada je prednaročila 100 milijonov odmerkov oxfordskega cepiva, kar naj bi bilo dovolj za 50 milijonov ljudi, poroča BBC.

V testiranje učinkovitosti cepiva je bilo vključenih več kot 20.000 prostovoljcev – polovica v Združenem kraljestvu, polovica v Braziliji. V skupini, ki je prejela dva odmerka cepiva, so zabeležili 30 primerov okužbe s covidom-19; v kontrolni skupni, ki je prejela placebo, pa 101. Kar pomeni, da je cepivo 70-odstotno učinkovito. Velja pa izpostaviti, da je učinkovitost narasla na 90 odstotkov pri skupini prostovoljcev, ki je sprva dobila polovico odmerka, čemur je sledil še celotni. Zakaj je temu tako, še ni znano.

V Združenem kraljestvu že imajo štiri milijone odmerkov, preostanek še čaka na dostavo. A dokler ni zelene luči regulatorjev, cepivo ne bo šlo v obtok. To bi se lahko zgodilo v prihodnjih nekaj tednih. Zaenkrat kaže, da bodo najprej cepljeni varovanci domov za starejše in njihovo osebje; sledili bodo zaposleni v zdravstvu in tisti, ki so starejši od 85 let.