ostali ukrepi še v usklajevanju

Nenujne trgovine bodo zaprte vsaj še sedem dni, razkužila v blokih obvezna še najmanj dva tedna

A.S.
19. 11. 2020, 15.41
Posodobljeno: 19. 11. 2020, 18.34
Deli članek:

Podaljšanje in morebitna dopolnitev drugih že veljavnih ukrepov je še v usklajevanju.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Na današnji seji se je vlada seznanila z aktualnimi epidemiološkimi razmerami in izvajanjem ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19, je na popoldanski tiskovni konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin

Vlada je na seji sprejela tudi sklep o začasnem prenehanju teka rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, skladno s šestim odstavkom 83.a člena Zakona o sodiščih, s čimer se začasno ustavljajo roki za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, določeni z zakonom.

Vlada je podaljšala ukrepe, ki se nanašajo na začasno prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, tudi na področju voznikov in vozil. Prav tako se podaljša začasna prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev.

Poleg živilskih trgovin bodo lahko odprte prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo blago za osebno nego in čiščenje. Izjeme so na primer tudi lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, tržnice, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke in zavarovalniške storitve, pošta, dostavne službe ter servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles. Iz prepovedi je izvzeto tudi ponujanje in prodajanje blaga in storitev na daljavo.

Za 14 dni je podaljšala ukrep o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Začasno ustavljeni roki za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih

Vlada je sprejela tudi sklep o začasnem prenehanju rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, s čimer se začasno ustavijo roki za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih določeni z zakonom. To je ugotovila na podlagi zakona o sodiščih, ki določa, da roki ne tečejo, če je zaradi izrednega dogodka onemogočeno poslovanje vseh sodišč in oteženo uveljavljanje pravic strank. Sklep po začel veljati v petek, in sicer 30 dni. Zadržanje teka rokov sicer ne sme trajati več kot tri mesece.

Procesni roki pa še vedno tečejo v sodnih zadevah. Med drugim so to preiskave in sojenje v kazenskih zadevah, v katerih je obdolžencu odvzeta ali omejena prostost in postopki v zvezi z izvrševanjem kazni zapora, nepravdne zadeve o pridržanju oseb v psihiatričnih zdravstvenih organizacijah in nepravdne zadeve po zakonu, ki ureja preprečevanje nasilja v družini.