Ovadili pilota

Po tragediji pri Ajdovščini: Padalec čelno trčil v letalo in v prostem padu zgrmel na travnik

R.T.
19. 11. 2020, 14.05
Posodobljeno: 19. 11. 2020, 15.34
Deli članek:

Kriminalisti so zaključili obsežno preiskavo tragedije, ki se je konec aprila letos pripetila med Dolgo Poljano in vasjo Budanje v občini Ajdovščina.

CZ Ajdovščina
Nesreča ultralahkega letala in jadralnega padalca.

Spomnimo, usodnega dne je v trčenju z ultralahkim letalom življenje izgubil 34-letni jadralni padalec. Pilot in sopotnik v letalu ajdovskega aerokluba znamke Storch sta utrpela hude poškodbe, a sta na srečo preživela.

Kaj so ugotovili kriminalisti? Za to je treba stopiti na začetek. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik PU Nova Gorica Dean Božnik, je jadralec ob približno 10.20 uri vzletel z vzletišča Kovk, ki se nahaja na nadmorski višini 860 metrov, letel pa je proti pristajališču v Logu pri Vipavi. Malo po pol enajsti uri je z letališča Aerokluba Josip Križaj v Ajdovščini vzletelo ultralahko letalo. Pilot in sopotnik sta tistega dne namreč nameravala opraviti podaljšan šolski let, »ki bi zajemal območje nad Ajdovščino, naseljem Ustje, naseljem Dolgo Poljano in Budanjami.« V nekem trenutku sta priletela v območje pilotažne cone 3 Budanje, ki se nahaja nad cono letenja z jadralnimi padali in zmaji. Tam je ob natančno 10.43 uri udarila tragedija, ko je »brez izvajanja kakršnegakoli manevra prednji desni del ultralahkega letala trčilo v jadralnega padalca, ki je čelno letel proti zračnemu plovilu,« so sporočili policisti. Ker je med trčenjem na njegovem jadralnem padalu potrgalo tudi vrvice, je padalec prosto padel na bližnji travnik in umrl. 

V trčenju je močne konstrukcijske poškodbe utrpelo tudi letalo, zaradi česar je pilot izgubil kontrolo, letalo pa je začelo strmoglavljati. Pilot je ob tem sprožil vgrajeno reševalno padalo, ki se je odprlo, a je bila višina že prenizka, zato pristanka ni uspelo v celoti ublažiti. Pristalo je približno 100 metrov od padalca, pri čemer se je polomila pilotska kabina. Huje poškodovanega pilota in sopotnika so oskrbeli na kraju in ju nato prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

Novogoriški kriminalisti so po zaključku obsežne preiskave 53-letnega pilota kazensko ovadili, in sicer zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ogrožanja posebnih vrst javnega prometa. Grozi mu do osem let zaporne kazni.