kamen v mozaiku

Logarjeva: Cepivo je varno in učinkovito

B.K.
18. 11. 2020, 22.20
Posodobljeno: 18. 11. 2020, 22.27
Deli članek:

Podjetje Pfizer je naznanilo cepivo z 95-odstotno učinkovistostjo, ki bi lahko bilo kmalu že na trgu.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

STA
Infektologinja doc. dr. Mateja Logar, hvaležna za trenutek, ko se je s klinike vrnil na svoj dom prvi bolnik s covidom-19.

Cepivo se je v kliničnih raziskavah izkazalo kot učinkovito, je za Odmeve na RTV Slovenija dejala infektologinja infekcijske klinike ljubljanskega UKC Mateja Logar. Zaščitilo je v visokem odstotku. Tudi neželeni učinki so bili blagi, le lokalni v obliki bolečine na mestu cepljenja.

Še vedno sicer ne vemo, kako dolgo so cepiva po cepljenju učinkovita, a so prvi rezultati dobri, je poudarila infektologinja.

Izpostavila je tudi, da ima Pfizerjevo cepivo to slabost, da ga je treba shranjevati na izjemno nizkih temperaturah. Težava pri tem cepivu se bo zato pojavila pri distribuciji.

Odnos Slovencev do cepljenja je sicer po mnenju Logarjeve precej negativen. "V primerjavi z drugimi evropskimi državami smo nizko kar se tiče precepljenja splošne populacije," je dejala in zato še enkrat poudarila, da je cepivo varno in je "eden izmed kamnov v mozaiku, ki bo lahko omejil epidemijo in bo omogočil čim bolj normalno življenje."