POPOLNOMA POKRITO

Bolnišnice s povračilom stroškov nimajo težav

Luka Tetičkovič
18. 11. 2020, 21.00
Deli članek:

Zdravstveni zavodi so kolektivno izpogajali ceno za stroške zdravljenja in to zapisali v letošnji program zdravstvenih storitev. Razliko bo kril državni proračun, ki bo poleg predvidenih 50 milijonov evrov moral najti dodatna dva milijona.

Profimedia
Resneje oboleli za covidom imajo razmeroma dolgo ležalno dobo.

V primerjavi z drugimi imajo bolniki s covidom-19 razmeroma dolgo ležalno dobo, pojasnjujejo v Splošni bolnišnici (SB) Novo mesto. Pri bolnikih s težjim potekom bolezni povprečna hospitalizacija traja tri tedne, pri tistih z lažjo obliko in manj pridruženih bolezni je povprečen čas hospitalizacije od deset do 14 dni.

Stroški zdravljenja so temu primerni, lahko pa znašajo od pet do 50 tisočakov, pri nekaterih tudi več. Podobne številke sporočajo iz SB Murska Sobota, kjer zdravljenje stane od osem do 16 tisoč evrov, v posebno težkih primerih tudi 44 tisočakov.

Dan hospitalizacije v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor (UKC MB) stane 2381 evrov, povprečni čas intenzivne terapije pa je 9,3 dneva. Povprečni čas mehanske ventilacije, tako invazivne kot neinvazivne, v UKC MB znaša 6,9 dneva. Umrli za covidom pa so v njihovih prostorih v povprečju preživeli 13,6 dneva.

V združenju izpogajali enotno ceno

V začetku tedna je bil javno objavljen aneks k splošnemu dogovoru za pogodbeno leto, ki določa program zdravstvenih storitev in oblikuje njihove cene. Z aneksom so določene tudi nove storitve, ki zadevajo različne oblike zdravljenja bolnikov s covidom.

Za primer zdravljenja brez zapletov predvidevajo osem tisoč evrov, za bolnika z zapleti pa še enkrat toliko, torej 16 tisoč evrov. Za ventiliranje obolelega za covidom je predvidenih 46.833 evrov. Enotno ceno teh storitev so izpogajali v Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije.

Razliko bo kril državni proračun

Novomeška bolnišnica je prve obračune za zdravljenje covidnih bolnikov poslala šele pred kratkim, odziva pa še ni prejela, zato ne morejo govoriti o tem, da pričakujejo kakšne težave s strani plačnika. Zdravljenje v polni višini je bilo pokrito v murskosoboški bolnišnici. »Pri plačilu nimamo težav,« so sporočili.

V Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so nam pojasnili, da podatke bolnišnic, zdravstvenih domov in drugih izvajalcev o teh stroških še zbirajo in preverjajo. Ministrstvu za zdravje bodo do 10. decembra predložili zahtevek za povračilo stroškov iz državnega proračuna ter nato uredili tudi plačila za izvajalce zdravstvenih storitev.

»Skladno z veljavno zakonodajo namreč stroške v zdravstvu zaradi epidemije covida-19 krije državni proračun prek ministrstva za zdravje ter s pomočjo ZZZS,« sporočajo. Za ta namen je državni proračun predvidel največ 50 milijonov evrov. Dobra polovica tega (28 milijonov) bo šla za namene testiranja domnevno okuženih; 13,7 milijona evrov bo predvidoma namenjenih za zdravstvene storitve, osem milijonov evrov pa za izdatke za obvezno varovalno opremo.