"Epidemije še ni konec"

Aleš Rozman: Na dan mora biti 300 okužb ali manj, da bi epidemiologi lahko obvladovali situacijo

A.S.
17. 11. 2020, 21.01
Posodobljeno: 17. 11. 2020, 21.52
Deli članek:

Aleš Rozman je dejal, kdaj bomo imeli "roko nad epidemijo".

STA
Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman

Kot je znano, je včeraj v Sloveniji umrlo največ ljudi z ali zaradi bolezni covid-19 v enem dnevu doslej, natančneje 45 oseb. Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman je v oddaji Premagajmo covid 19 na nacionalni TV Slovenija dejal, da je razlog za višje število smrti to, da je bolezen prišla v ranljivo populacijo in v domove za starejše. Po besedah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina se je z okužbami do zdaj srečalo že 85 odstotkov domov, skupno je trenutno okuženih 1962 stanovalcev in 797 zaposlenih. Pristojne vdori koronavirusa v domove za starejše  izredno skrbijo, saj gre za družbeno skupino, ki je najbolj ranljiva in pri katerih se oboleli pogosteje soočajo s težjim potekom bolezni. Podatki namreč kažejo, da je več kot polovica umrlih s covidom-19 starejših od 85 let. 

V čem se Slovenija razlikuje od ostalih evropskih držav? 

Rozman je pojasnil, da imamo v Sloveniji  “zanimivo posebnost; pri nas je vrh obolelosti v starosti med 45. in 55. letom. V Evropi je podobno še na Češkem in pa v Romuniji, ostale države pa imajo vrh obolelih mlajši, tam okoli dvajsetega, tridesetega leta. Po 55. letu incidenca kar precej pade v tej populaciji in kaže, da se ti posamezniki znajo varovati in se obnašajo bolj samozaščitniško kot ostali. Ko pa pride pozna starost, ko so ljudje prepuščeni negovalcem, se kaže ta žalosten trend, da procent okuženih spet naraste”.

Izrazil je prepričanje, da so domovi tokrat bolje pripravljeni, kot so bili spomladi. Zakaj pa tam kljub ukrepom število novoodkritih primerov koronavriusa še kar narašča? Rozman je izpostavil, da se moramo zavedati, da bolezen lahko v dom pride na tri načine: v primeru izhoda stanovalcev, obiskov domačih ali preko osebja. "Če se dom zapre za obiske in izhode, tretjega faktorja praktično ne moremo izključiti. To osebje ima doma svoje svojce in celo verigo kontaktov, ki ji ne sledijo," je pojasnil.

"Epidemije ni konec"

Rozman je na vprašanje, ali lahko po sproščanju sprejetih ukrepov čez 14 dni, pričakujemo nov izbruh, odgovoril pritrdilno:  "Epidemije ni konec. Čim se bo malo sprostilo, bomo šli nazaj na eksponentno krivuljo, ki smo ji priča. Ne smemo biti zadovoljni z majhnim, virus mora iti nizko, pod 300 oziroma še manj okužb na dan. Priti mora v obseg, ki ga epidemiologi lahko obvladujejo, da še isti dan lahko najdejo kontakte in jih dajo v karanteno. Takrat bomo imeli roko nad epidemijo".