Svet

Bolgarija še naprej blokira Severno Makedonijo pri vstopu v EU

B.K./STA
17. 11. 2020, 21.11
Posodobljeno: 17. 11. 2020, 21.15
Deli članek:

Bolgarija zaradi dvostranskih vprašanj v povezavi z jezikom in identiteto vztraja pri blokadi začetka pristopnih pogajanj EU s Severno Makedonijo. V nemškem predsedstvu sicer še vedno upajo na začetek pogajanj v tem letu.

Reuters
Makedonske zastave.

Ministri in državni sekretarji članic EU, med njimi državni sekretar za evropske zadeve Gašper Dovžan, so se danes na virtualnem zasedanju seznanili s stanjem glede pristopnih pogajanjih z Makedonijo in Albanijo, a odločitve zaradi omenjene blokade Bolgarije ni bilo mogoče sprejeti.

Slovenija se zavzema za čimprejšnji sklic medvladnih konferenc za Severno Makedonijo in Albanijo ter izraža upanje, da se bo to zgodilo še v času nemškega predsedstva, torej do konca leta, je zunanje ministrstvo zapisalo v sporočilu za javnost, objavljenem po koncu virtualnega zasedanja ministrov EU za evropske zadeve.

Bolgarska zunanja ministrica Ekaterina Zaharieva je povedala, da je Bolgarija pripravljena začeti pogajanja z Albanijo, ne pa tudi s Severno Makedonijo, saj trenutni pogajalski okvir ne upošteva bolgarskih zahtev. Tudi glede Albanije sicer med članicami še ni konsenza, da izpolnjuje vse pogoje za začetek pogajanj.

Spet težave z imenom države

Nemški državni sekretar za evropske zadeve Michael Roth je izpostavil, da ima Bolgarija težave z imenom Severna Makedonija - ime je država spremenila iz Makedonija v Severna Makedonija z zgodovinskim sporazumom z Grčijo - in z referenco na makedonski jezik, ki bi ga bilo treba po prepričanju Sofije opredeliti kot različico bolgarščine.

Evropska komisija je v začetku julija pripravila osnutka okvirov za pristopna pogajanja s Severno Makedonijo in Albanijo, ki opredeljujeta usmeritve in načela procesa. Zdaj so na potezi članice EU, ki morajo okvira potrditi. Nato lahko predsedstva skliče prvo pogajalsko konferenco, ki pomeni simbolni začetek pogajanj.