Krivolov se ni ustavil kljub trenutnim razmeram

Krivolovce bo kmalu preganjalo kar 50 policistov

Luka Tetičkovič
17. 11. 2020, 20.00
Deli članek:

Radeljski policisti so v zadnjih treh mesecih dobili tri prijave primerov nezakonitega lova na območju Ribnice na Pohorju. Prejšnji teden so pri dejanju zalotili 37-letnika, ki je doma na območju Policijske postaje Radlje ob Dravi.

Thinkstock
V Lovski zvezi Slovenije in na pristojnem inšpektoratu ugotavljajo, da krivolovci najpogosteje prežijo na srnjad, ki je najpogostejša divjad v naših gozdovih (fotografija je simbolična).

RIBNICA NA POHORJU Sedemintridesetletnik je s samostrelom uplenil dva jelena, v prekršku je bil tudi zaradi vožnje z osebnim avtomobilom v naravnem okolju. 

Krivolovec je v jago hodil kar s samostrelom. »Lov s samostrelom v Sloveniji ni dovoljen. Pri nezakonitem pobijanju živali je večinoma uporabljeno strelno orožje, ki je bistveno bolj učinkovito in zaradi tega divjad manj trpi,« so nam pojasnili na Lovski zvezi Slovenije (LZS).

LZS ne vodi evidenc krivolova, zato težko ocenjujejo, kako razširjena je praksa v Sloveniji. Enako so nam sporočili iz pristojnega inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo. Nadzor nad krivolovom sicer ostaja temeljna dejavnost vsake lovske družine, ki morajo za ta namen imeti usposobljenega lovskega čuvaja. Trenutno ima čuvajsko izkaznico 1850 lovcev.

Usposobljenih že 25 policistov

Pohorski krivolovec je kazniva dejanja izvajal s samostrelom, ki ni dovoljen način lova, vendar je tih, zato ga je bilo težje opaziti. Krivolovci vse pogosteje posegajo tudi po dušilcih zvoka. 

»Lovska zveza Slovenije ima do nezakonitega ubijanja živali ničelno toleranco. V sodelovanju z ministrstvom za notranje zadeve je zato lani že usposobila 25 specializiranih policistov iz vse Slovenije, prihodnje leto pa bo za odkrivanje in preprečevanje nezakonitega ubijanja živali usposobila še dodatnih 25 policistov,« sporočajo iz LZS.

Kaj pa krivolovci v lovskih vrstah

Lovske zgodbe pogosto pripovedujejo tudi o kakšnem lovcu, ki je uplenil medveda preveč ali izven sezone in izven svojega revirja. »Lovske družine lahko, ko gre za kršenje pravil, izvedejo disciplinske postopke, vse kršitve zakonodaje pa morajo prijaviti lovski inšpekciji in/ali organom pregona. Sankcije predpisuje zakon. V primeru pravnomočne sodbe se članu lovske družine odvzame lovska izkaznica oziroma mu Lovska zveza Slovenije prekliče lovsko izkaznico, sankcije pa mu lahko izreče tudi lovska družina v skladu s svojimi pravili. Nezakonito pobijanje živali predstavlja hujšo kršitev, za katero se praviloma izreče sankcija izključitve iz lovske družine,« pred posledicami krivolova opozarjajo v LZS.

Spomladi je Ludvik Rituper iz Zveze lovskih družin Prekmurja za Vestnik opozoril, da izredne razmere zaradi epidemije niso ustavile krivolovcev. Lovci v svojih revirjih opažajo, da krivolovci iz denimo lendavskega konca prihajajo na krivolov v gozdove na Goričkem in obratno. »Krivolov je žal pogost pojav v prekmurskih gozdovih, vsako leto je takih primerov več. Krivolovci so tudi zelo prefinjeni, kajti na svojem orožju uporabljajo celo dušilce zvoka.«

Zagrožena kazen do dveh let

S krivolovom se torej ni šaliti, saj so sankcije predpisane v kazenskem zakoniku. Kdor ubije ali rani divjo žival, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev. Če gre za divjad večje vrednosti, boste zanjo odsedeli do leto dni zapora. Za ogrožene in zredčene vrste živali pa se boste hladili vse do dveh let. 

PP Radlje ob Dravi
S tem orožjem je nezakonito ustrelil dva jelena.