vazalstvo?

Janša povabil ameriške vojake v Slovenijo, a ZDA o tem še ne razmišljajo

B.K./STA
17. 11. 2020, 17.41
Posodobljeno: 17. 11. 2020, 17.47
Deli članek:

ZDA pozdravljajo pobudo slovenskega premierja Janeza Janše, da bi Slovenija gostila ameriške vojake. Vendar pogovori o premeščanju ameriških sil v Evropi še potekajo in bodo verjetno še več mesecev. Slovenije pa zaenkrat ni v načrtih teh premestitev.

Reuters
Janez Janša

Premier Janša je v ponedeljek v državnem zboru med drugim pozval opozicijo, naj podpre "našo pobudo ZDA za namestitev rotacijske enote ameriške vojske v Sloveniji". Več pa glede tega ni pojasnil.

Janša je sicer že poleti po odločitvi ZDA, da umaknejo svoje vojake iz Nemčije in jih prerazporedijo po drugih evropskih državah, na Twitterju zapisal, da bi bili ameriški vojaki v Sloveniji dobrodošli. Na Morsu so tedaj zatrdili, da pogovori o tem ne potekajo.

Bobo
Premier Janša z ameriškim državnim sekretarjem Pompeom na Brdu.

Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji je sporočilo, da ni neposrednih načrtov za morebitno namestitev ameriških vojakov v Sloveniji. "Cenimo prizadevanja premierja Janše, da poveča prispevek Slovenije zvezi Nato s ponudbo, da bi gostili zavezniške rotacijske sile," so sporočili.

"Pogovori z gostujočimi državami glede premeščanja sil, ki so bila napovedana julija, se nadaljujejo in se bodo predvidoma nadaljevale še več mesecev. Ameriške sile pozdravljajo vsako priložnost za urjenje v Sloveniji s kolegi iz slovenskih oboroženih sil, vendar pa država zaenkrat ni del načrtov sprememb v namestitvi sil," so sporočili.