tudi pri dezinfekciji postelj in reševalnih vozil

Vozniki LPP kot prostovoljci pomagajo v UKC Ljubljana

A.S./STA
17. 11. 2020, 17.00
Posodobljeno: 17. 11. 2020, 17.25
Deli članek:

Mestnim občinam, ki ob začasni zaustavitvi javnega potniškega prometa na nekaterih občinskih parkiriščih in z nekaterimi omejitvami omogočajo brezplačno parkiranje, se je od danes pridružila tudi ptujska. Medtem v Ljubljani vozniki LPP kot prostovoljci pomagajo v UKC Ljubljana pri logistiki, čiščenju in dezinfekciji postelj in reševalnih vozil.

Bobo
V Ljubljani vozniki LPP kot prostovoljci pomagajo v UKC Ljubljana pri logistiki, čiščenju in dezinfekciji postelj in reševalnih vozil (fotografija je simbolična).

Mestna občina Ptuj od danes omogoča brezplačno parkiranje na modrih conah oz. plačljivih zunanjih javnih parkiriščih in parkirnih mestih, ki so v lasti občine in niso zaprta z zapornico.

Do brezplačnega parkiranja so upravičeni zaposleni, ki za prihod na delo uporabljajo javna prevozna sredstva in so imetniki mesečne vozovnice za november ali letne vozovnice. Dovolilnice oz. potrdila o upravičenosti do brezplačnega parkiranja izdaja upravljavec z javnimi parkirnimi površinami, to je družba Javne službe Ptuj, so danes za STA sporočili s ptujske občine.

Ob tokratni zaustavitvi javnega potniškega prometa, ki ob zaostritvi ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa za najmanj dva tedna velja od ponedeljka, tako vseh 11 mestnih občin deloma ali v celoti omogoča brezplačno parkiranje na občinskih parkiriščih.

Ukrep brezplačnega parkiranja so mestne občine prilagodila za svoja okolja tudi glede na izkušnje iz spomladanskega vala epidemije, nekatera med njimi pa so se za brezplačna parkiranja odločila že prej, denimo Mestna občina Koper, ki je brezplačno parkiranje na vseh javnih parkiriščih uvedla že 24. oktobra.

Dodatno spremembo glede brezplačnega parkiranja so na današnji dopisni seji potrdili svetniki Mestne občine Maribor. Po novem lahko od srede posebno potrdilo za brezplačno parkiranje v belih conah pri družbi Marprom pridobijo tudi imetniki kuponskih avtobusnih vozovnic, ki so bile v novembru redno koriščene. Do omenjenega potrdila za brezplačno parkiranje pa so že od danes upravičeni tudi vsi kupci mesečnih avtobusnih vozovnic za november in letnih vozovnic, so sporočili z mariborske občine.

Vozniki LPP kot prostovoljci v UKC Ljubljana

Medtem je 20 sodelavcev Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) na razpolago, da kot prostovoljci pomagajo zaposlenim v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

"Na čakanju sem in imam priložnost, da pomagam drugje. Zakaj pa ne, sem si rekel. To je naša skupna situacija. Moramo stopiti skupaj. Ni me strah. Tukaj se držimo vseh potrebnih ukrepov. Dali so nam opremo," so besede enega od njih povzeli na spletni strani Mestne občina Ljubljana (Mol).

Sodelavci LPP so se izkazali že v spomladanskem valu epidemije, ko so prostovoljno razvažali tople obroke socialno ogroženim otrokom. Razvozili so več kot 30.000 obrokov, javilo se je več kot 200 prostovoljcev, kosila pa so kuhali v OŠ Danile Kumar, navajajo na ljubljanski občini, ki je tudi sama sprejela nekaj ukrepov za pomoč zaposlenim na UKC Ljubljana.

Mol je že konec oktobra dal UKC Ljubljana na razpolago sto parkirnih dovolilnic za zaposlene za parkiranje na parkirnih mestih v okolici UKC, prav tako so delavcem UKC Ljubljana, ki se na delo vozijo iz drugih krajev po Sloveniji, enako kot v spomladanskem valu epidemije ponudili namestitve v hostlu Celica.

Zaposlenim v domovih za starejše, kjer imajo okužene stanovalce, pa je Mol ponudil namestitve v Gimnastičnem centru Ljubljana, kjer je na voljo 40 postelj.

Mariborska občina zagotovila brezplačno parkiranje za tiste, ki bi sicer za prihod na delo uporabljali mestne avtobuse

Podobno odločitev so že spomladi sprejeli tudi na mariborski občini, ki je hostel Pekarna, s katerim sicer upravlja javni zavod MKC, predala v začasno uporabo zavodu UKC Maribor. Tako lahko UKC zagotavlja nočitve svojemu zdravstvenemu in medicinskemu osebju, ki je vključeno v aktivnosti za preprečevanje širjenja novega koronavirusa in zdravljenje obolelih.

Zaradi začasne prekinitve javnega potniškega prometa je mariborska občina tudi zagotovila brezplačno parkiranje na Taborski in Linhartovi ulici za zaposlene delavce Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor in za zdravstvene delavce Dispečerske službe zdravstva Maribor. Prav tako je občina tistim, ki bi sicer za prihod na delo uporabljali mestne avtobuse, zagotovila že prej omenjeno brezplačno parkiranje v belih conah, so za STA še spomnili na mariborski občini.