manj pritožb

V ambulantah primarnega zdravstva izboljšali odzivnost na klice bolnikov

A.S./STA
30. 10. 2020, 10.52
Posodobljeno: 30. 10. 2020, 10.58
Deli članek:

Dostopnost zdravnikov na primarni ravni oz. njihova odzivnost na klice bolnikov se je v zadnjem času izboljšala. To ugotavljajo tako tako na ZZZS, ki je opravil nadzor nad odzivnostjo ambulant, kot tudi zastopnika pacientovih pravic Duša Hlade Zore ter Avgust Rebič, ki prejemata manj pritožb zaradi neodzivnosti.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je po septembrskem povečanju pritožb bolnikov nad komunikacijo in odzivnostjo zdravnikov izvedel nadzor nad odzivnostjo ambulant. Nadzor je po besedah generalnega direktorja ZZZS Marjana Sušlja pokazal, da je večina izvajalcev zdravstvenih storitev izboljšala telefonsko odzivnost, telefonski sistem so tehnično nadgradili, izboljšala pa se je tudi organizacija.

Manjšina izvajalcev se je izkazala za sporne, pogosto izvajalci bolnikov niso obveščali o odsotnosti ali pa niso imeli urejenih telefonskih odzivnikov. ZZZS je tem izvajalcem pomagal urediti komunikacijo, številni zdravstveni zavodi pa so v tem času tudi nadgradili telefonske centrale. Tako v nadzoru ZZZS izvajalcem "praktično niso izrekali pogodbenih kazni", je povedal za STA.

Težava izvira iz pomanjkanja kadra

Ocenjuje pa, da trenutno težava pri dostopu do zdravnika ni več komunikacijske narave, ampak izvira iz pomanjkanja zdravstvenega kadra. "Veliko število testov in cepljenje predstavljata veliko obremenitev zdravstvenega osebja na primarnem nivoju. Sama dostopnost je korektna, prizadevanja so obrodila sadove, bo pa zaradi dodatnih obremenitev osebja, treba včasih počakati malo dlje," je povedal Sušelj.

Ambulante, ki so imele težave, bodo na zavarovalnici še spremljali, a proaktivnega nadzora ne bodo več izvajali. O tem je Sušelj z območnimi enotami spregovoril tudi na sredinem sestanku.

"Ambulante so nas prosile, da se nadzor zmanjša na minimum, ker imajo dela čez glavo," je pojasnil Sušelj in poudaril, da prisotnost predstavnikov zavarovalnice v trenutnih epidemioloških razmerah pomeni tudi večje zdravstveno tveganje.

Manj pritožb prejmajo tudi zasoptniki pacientovih pravic

Nekoliko manj pritožb zaradi neodzivnosti na telefonske klice prejemajo tudi zastopniki pacientovih pravic. "Več jih je bilo pred kakšnim mescem, ko še ni bilo epidemije," je povedal Rebič, ki zastopa bolnike iz Gorenjske. Tudi med spomladanskim valom epidemije je sam prejel manj pritožb. "Morda je bolnikov malo strah iti v ustanove," je še ocenil.

Tudi ljubljanska zastopnica Duša Hlade Zore se strinja, da je tovrstnih pritožb trenutno manj. "Ljudje so se pravil navadili," še dodaja. V zadnjem času pa prejema več pritožb bolnikov, ki osebnega zdravnika nimajo izbranega in ga tudi ne morejo izbrati.

Bolnikom, ki osebnega zdravnika ne dobijo na telefon, Hlade Zoretova svetuje, naj pokličejo vodstvo zdravstvenega doma. "Če zdravnika ima, potem morajo poiskati svojega. Če ga pa nimajo, pa svetujemo, naj se obrnejo na isti zdravstveni dom. Tam so dolžni poskrbeti, da se opravijo osnovne zdravstvene storitve," je pojasnila. Gre predvsem za urejanje bolniškega staleža, nujne preglede in podaljšanje receptov.