zdravstveni sistemi

EU bo financirala prevoz covid bolnikov v bolnišnice čez mejo

B.K.
30. 10. 2020, 09.44
Posodobljeno: 30. 10. 2020, 09.47
Deli članek:

EU bo namenila 220 milijonov evrov za čezmejni prevoz bolnikov s covidom-19.

Profimedia
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Evropska unija bo namenila 220 milijonov evrov v pomoč članicam pri čezmejnem prevozu bolnikov s covidom-19, je sinoči napovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Širjenje virusa bo preplavilo naše zdravstvene sisteme, če ne bomo hitro ukrepali," je po sinočiščnjem vrhu unije, ki je potekal virtualno, dejala predsednica komisije. Bruselj bo zato financiral čezmejne prevoze bolnikov iz regij, ki so na koncu svojih zmožnosti v tiste, ki še imajo proste postelje za obravnavo covid bolnikov.

Tovrstni čezmejni prevozi so se sporadično začeli že v prvem valu epidemije spomladi, ko so iz francoskih bolnišnic začeli bolnike prevažati na zdravljenje v Nemčijo. A v sredo je francoski predsednik Emmanuel Macron dejal, da bo kmalu preplavljena vsa Evropa in da čezmejni prevozi ne bodo več opcija, saj se bodo vse države soočale z istim problemom.

Evropski voditelji so se na sinočišnjem vrhu uspeli dogovoriti za boljšo koordinacijo pri boju proti epidemiji. Del te bodo tudi nova sredstva za čezmejne prevoze, tam kjer bo to smiselno.

Ob tem so se zavzeli tudi za skupen pristop k uporabi hitrih antigenskih testov, usklajenih obrazcev za lokalizacijo potnikov in izrazili nasprotovanje zapiranju notranjih meja EU.