Za ustavitev epidemije koronavirusa

Vlada bo odločila o ukrepih za naslednji teden. Počitnice se končujejo ...

G.G./STA
29. 10. 2020, 06.51
Posodobljeno: 29. 10. 2020, 07.04
Deli članek:

Vlada mora vsak teden preveriti kakšen je učinek ukrepov zoper koronavirus in sporočiti, kateri bodo v veljavi za naslednji teden.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Premier Janez Janša je minuli teden ob uveljavitvi paketa omejevalnih ukrepov, ki med drugim prepoveduje zbiranje več kot šest ljudi, zapuščanje doma med 21. in 6. uro ter nošenje mask tudi zunaj, napovedal, da bo vlada po enem tednu preverila, ali ukrepe podaljšati, umakniti ali sprejeti dodatne. V nadaljevanju je sicer vlada z odlokom, ki velja od sobote, zaprla še nenujne dejavnosti, nato pa konec tedna spet uvedla še prepoved prehajanja občinskih mej z enakim naborom izjem kot spomladi. Prepoved je začela veljati v torek.

A dosedanje naraščanje števila okužb ne kaže na obrat na bolje. V torek je Slovenija celo prebila prag 2000 novih okužb v enem dnevu, potrdili so jih namreč kar 2605. Tudi ob izjavah vodje strokovne svetovalne skupine Bojane Beović na sredini novinarski konferenci vlade, da je smiselno, da trenutno veljavni ukrepi veljajo 28 dni in v tem času se bo tudi pokazala njihova učinkovitost, je tako pričakovati podaljšanje.

Beovićeva je izrazila upanje, da bodo ti ukrepi zadostovali, k spoštovanju ukrepov je znova pozvala prebivalstvo in dejala, da novih ukrepov za zdaj ne bodo predlagali. Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pa je dejal, da možnost razširitve omejitve gibanja, kot že velja med 21. in 6. uro, na celotnih 24 ur, ni na mizi. Glede na to tako še ostrejših ukrepov ni pričakovati.

Ker se končujejo počitnice, ravnatelje in učitelje zanima, kaj bo s poukom. Bo potekal na daljavo ali normalno?