"pomislimo na najbližje"

Izkušnja s prebolevanjem koronavirusa jih je streznila

P.K.
28. 10. 2020, 20.40
Deli članek:

Potem ko so se tudi sami okužili ali pa so zboleli ljudje iz njihove bližine, so konkretno spremenili svoje prepričanje. Zdaj zanje covid-19 ni več teorija takšne ali drugačne zarote, ampak kruta resničnost, ki so jo izkusili od zelo blizu …

Profimedia
Če bi povzeli njihovo sporočilo, bi bilo njegovo bistvo, naj upoštevamo navodila, če že zavoljo sebe ne pa zaradis vojih najbližjih (fotografija je simbolična).

Med tistimi, ki bolezni sprva niso jemali resno, je tudi Simon. Prek družbenih omrežij je sporočil, da je okužen s covidom-19 in da sta s partnerico v 14-dnevni samoizolaciji.

»Imava vse znake okužbe in prebolevava prve dni te bolezni. Stanje ni enako kot pri gripi, angini ali pljučnici. Je neka mešanica vsega, s poudarkom na velikih bolečinah v pljučih in kosteh, občutljivosti kože na dotik, izgubi okusa in vonja, nihanju telesne temperature ter glavobolu,« je opisal njune simptome.

Povedal je, da je sicer zelo dobrega zdravja in kondicije, da že dolgo ni bil bolan ter da ima veliko energije in moči. Še nekaj dni pred okužbo je bil polno zaposlen, »potem pa je prišla bolezen, za katero sem prej verjel, da napada samo šibkejše in starejše oziroma tiste, ki imajo še katero drugo bolezen. Nisem imel nobenega strahu, da bi se okužil.«

Pomislimo na bližnje

Ni mu znano, kje je prišel v stik z virusom. »Nisem bil na nobeni zasebni zabavi, srečanju, dogodku, v fitnesu ali gruči ljudi. Zadnjih 14 dni sem bil samo v pisarni, trgovini, pa v šolo sem šel po otroke, in to je to. Mogoče sem se okužil od otrok, pri pogovoru s kakšnim znancem na ulici, v trgovini ali pa je virus prinesla moja draga iz vrtca. Kakorkoli, ni pomembno in nobenega ne obsojam za to. Želim povedati samo, da bolezen res lahko doleti vsakogar. Zato prosim, držite se ukrepov glede preventive, saj s tem vsak ogromno pripomore, da se stvari čim prej normalizirajo. Upoštevajte navodila, če že zavoljo sebe ne, pa zaradi svojih najbližjih – otrok, staršev, starih staršev,« je poudaril.

Kako je okužbo doživela zaposlena v UKC Ljubljana

Ljubljanski klinični center pa je delil informacijo o tem, kako je okužbo z virusom doživela njihova zaposlena. »Covid-19 ni navadna ‘gripca’. Zbolimo tudi zdravi in mladi. Lahko celo z obojestransko pljučnico, kot v mojem primeru. Sledila je dolga bolniška in še sedem mesecev kasneje nisem povsem okej. Še vedno imam oslabljen voh in sedem kilogramov manj. Apeliram na vse, da upoštevate ukrepe in ste odgovorni do sebe in drugih,« je povedala. Zgovorna je slika, ki spremlja njeno izjavo. Gre za rentgenski posnetek pljuč, s katerega je razvidno, da je koronavirus precej zdelal ta njen organ.

Facebook
Tako izgleda rentgenska slika ženske, ki je imela zaradi virusa precej prizadeta pljuča.

Zakaj to počneta

Posebno pozornost sta na družbenih omrežjih požela tudi zakonca Valerija in Ivo Čarman, ki sta delila zapis, v katerem sta povedala, da imata v svojem krogu kar nekaj prijateljev, ki so se neposredno ali posredno srečali z boleznijo, ali pa bližnjih, ki so zaposleni v zdravstvu in socialnovarstvenih zavodih. »Med njimi je tudi moja Jana, prijateljica, ki dela v domu starejših in pravi, da je tako utrujena, da niti jokati ne more več. Potem je tukaj Sandra, ki se boji, kdaj jim bo v bolnišnici zmanjkalo osebja,« začenjata svoj zapis in odgovarjata na vprašanje, zakaj že od 12. marca maske nosita, kamorkoli gresta, le doma in na dvorišču ne. »Zakaj nosiva maske? Ker vsak dan upava, da to mine in bodo vsi najini prijatelji lahko mirno sedeli na kavi in zadihali. Vsako življenje šteje, na to smo v hitenju pozabili. Tudi tisto 94-letno. Tudi če ne zaupava institucijam in govorcem, zaupava prijateljem in njihovim zgodbam. Zaradi njih sva odgovorna. Tudi če bova zbolela, bova vedela, da sva naredila vse, da ne bi,« sta dodala.