požgani smetnjaki

FOTO: Za Bežigradom v intervalih rovari piroman

S.S.
29. 10. 2020, 06.42
Posodobljeno: 29. 10. 2020, 08.39
Deli članek:

Neznani storilec ima prebliske intervalno, najraje pa kuri kante za smeti na območju četrtne skupnosti Triglav za Bežigradom.

Svet24
Zadnji podvig neznanega piromana: od smetnjaka ni ostalo nič.

Policisti v primerih požganih smetnjakov preiskujejo kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari, za kar je predvidena denarna kazen oziroma do dve leti zapora. Če pa je s požarom ogroženo tudi ostalo premoženje ali življenje ljudi, pa policisti preiskujejo kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, za kar je zagrožena kazen do pet let zapora. 

Za Bežigradom se že četrto leto potika požigalec, ki kuri plastične kante za smeti. Po pričevanju našega bralca Danija je pred dnevi zanetil tretjič letos.

»V času epidemije sem to opazil tretjič. Dvakrat v času prvega 'lockdowna'. Sem pomislil, da imajo ljudje zaradi tega psihične težave, zdaj pa vidim, da je mogoče to samo izgovor. Ker kot mi je zaupal sosed, se je to dogajalo že prej,« nam je povedal bralec Dani, ki sicer za Bežigradom živi že šest let, a tega prej ni opazil.

Danijev sosed ima prav. Tudi v časopisu smo že poročali o neznancu, ki na območju krajevne skupnosti Triglav, ki zajema Glavarjevo, Lambergerjevo, Pegamovo, Triglavsko in Rožansko ulico, kuri plastične smetnjake. »Gotovo je zgorelo osem, deset kant. Ti kontejnerji niso bili en mesec stari. To se dogaja prepogosto,« nam je septembra lani ob obisku »kraja zločina« potožil stanovalec Triglavske 11, kjer je fantom takrat podkuril smeti, ognjeni zublji pa so takrat prasnili še na bližnje drevo in štiri avtomobile ter nekoliko osmodili fasado bloka.

Policija tava v temi

Kot za Novice Svet24 pojasnjuje Tomaž Tomaževic s PU Ljubljana, policisti nimajo statističnih podatkov, da bi nam lahko sporočili, koliko požigov kant so letos obravnavali na območju stanovanjske skupnosti Triglav. Po ročnem pregledu dogodkov pa je bilo ugotovljeno, da so na omenjenem območju Bežigrada letos obravnavali skupno 11 primerov požarov na zabojnikih za smeti. »Dogodki se ne dogajajo vsakodnevno, ampak intervalno. Policisti dogodke še vedno preiskujejo, med drugim tudi morebitno povezanost, in intenzivno zbirajo obvestila za izsleditev za zdaj še neznanega storilca. Podobni požari se sicer občasno pojavljajo na celotnem območju Ljubljane; kot uvodoma povedano, pa statistične primerjave ni,« je še pojasnil Tomaževič.