Omejitev na občine je učinkovita

Bojana Beović: Sproščanje ukrepov, ko se bo sploščila krivulja

L.K.
26. 10. 2020, 22.19
Posodobljeno: 26. 10. 2020, 22.32
Deli članek:

Situacijo bomo uspeli obvladati, če bodo vse slovenske bolnišnice prispevale 20 odstotkov svojih kapacitet.

STA
Bojana Beović

Kakšen teden je pred nami? Kot je v Odmevih pojasnila vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović, gre najbolj povedne podatke, koliko je bilo pozitivnih testiranih, pričakovati v torek, torej jih izvemo v sredo. Po njenih besedah takrat vemo, kaj nas čaka. Je pa jasno, da je delež pozitivnih med testiranimi "izjemno velik in še narašča".

O slabi epidemiološki sliki na Gorenjskem je dejala, da gre za rezultat nekaj dogodkov, ki zelo spodbujajo širjenje okužb - v domovih za starejše občane, bolnišnicah in na športnih dogodkih.

Zmogljivosti presežene, občine dovolj majhne

Izkušnja iz prvega vala je pokazala, da je bila omejitev gibanja na občine učinkovit ukrep, saj so te dovolj majhne, da onemogočajo druženje ljudi iz istih družin, a iz različnih okolij. 

Število okužb je preseglo zmožnosti ekip, ki sledijo visoko tveganim stikom, je nadaljevala in dodala, da je zamejevanje epidemije s karantenami smiselno na individualni ravni; pričakujejo, da bodo splošni ukrepi širjenje toliko omejili, da bo sledenje spet mogoče, kakor tudi učinkovita obravnava vseh bolnikov.

Kar se tiče žarišč, je naštela tri: šolsko okolje (10 do 15 odstotkov vseh dnevno odkritih novih primerov), domovi za starejše občane ter velika zasebna druženja, zbiranja. Ob tem je o zapiranju šol dejala, da je poteza smiselna, ker so na programu počitnice. O sproščanju ukrepov pa, da se bomo o tem pogovarjali, ko se bo krivulja vsaj sploščila.

Prilagajanje

Beovićeva je v stanju v slovenskem zdravstvu dejala, da je zaskrbljujoče, sam zdravstveni sistem pa, kar se tiče kadra, šibek. To je tudi razlog, zakaj ni mogoče zgraditi nove bolnišnice, a da so se vsaj obstoječe "izjemno dobro organizirane." Čemur je pristavila, da bomo situacijo uspeli obvladati, če bodo vse prispevale 20 odstotkov svojih kapacitet.

Od sredine aprila je bilo v veljavi navodilo, da testirajo prav vsakega s simptomi, ki spominjajo na covid-19. A zdaj tak način po njenih besedah ni več smiseln, saj so kapacitete presežene. Zato testirajo tiste, pri katerih pričakujejo težji potek bolezni, in tiste, ki imajo stik z ranljivejšo populacijo. Torej nekaj podobnega kot konec marca, začasa prvega vala. Dejala je še, da pričakujejo, da bodo te skupine sčasoma začeli testirali z manj zanesljivimi antigenskimi testi.

Manj testiranj pa pomeni manjše število okužb.