Pogojna kazen

Celjski bogataš priznal zlorabo

S.S.
26. 10. 2020, 20.55
Deli članek:

Nekdanjemu lastniku podjetja Avioprojekt Aleksandru Jančarju na podlagi podpisa sporazuma s tožilstvom tri leta pogojnega zapora s preizkusno dobo petih let, plačati pa mora tudi stransko denarno kazen v višini 200 tisoč evrov.

STA
Jančar je lastnik več nepremičnin po Sloveniji, med drugim tudi celjskih hotelov Evropa in Celeia ter treh hotelov na Obali.

Tožilstvo je celjskemu podjetniku Aleksandru Jančarju očitalo zlorabo položaja ali zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti, in sicer pri gradnji garažne hiše pri jeseniški bolnišnici.

Spomnimo: podjetje Avioprojekt je leta 2008 pridobilo posel gradnje garažne hiše pri jeseniški bolnišnici, za kar je potrebovalo 2,4 milijona evrov. Jančar se je tedaj kot lastnik podjetja za pomoč obrnil na Hypo Leasing in dobil posojilo v višini 7,3 milijona evrov. Avioprojekt je za gradnjo garažne hiše porabil 2,4 milijona evrov, preostali denar pa je izginil neznano kam. Avioprojekt sicer Hypo Leasingu kmalu po pridobitvi posojila tega ni zmogel več odplačevati, zato je končal v stečaju.

Primož Lavre/arhiv Reporterja
Jančar ima v Portorožu tudi 20-metrsko jahto Maksimilijan.

Lastnik več nepremičnin, tudi jahte

Svet zavoda bolnišnice Jesenice je konec leta 2014 sporne posle v zvezi z gradnjo garažne hiše prijavil policiji. Policija je po več kot štiriletni preiskavi kazensko ovadbo specializiranemu državnemu tožilstvu posredovala lani. Jančar je sicer lastnik več nepremičnin po Sloveniji, med drugim tudi celjskih hotelov Evropa in Celeia ter treh hotelov na Obali, v Portorožu pa ima »parkirano« tudi 20-metrsko jahto Maksimilijan.