LICITACIJA

Družini Šukelj epidemija prekrižala načrte, lovijo zadnji vlak

Polona Krušec
24. 10. 2020, 07.30
Deli članek:

Mirjana in Blaž Šukelj sta starša skoraj šest let stare deklice Line, ki je bila rojena kot skrajno nedonošen otrok. Posledica njenega prezgodnjega rojstva so številne resne zdravstvene težave, zaradi katerih je družina stalno na preizkušnji. Starša se ji neizmerno trudita pomagati, a kaj, ko se pri denarju vse zatakne …

R.K.
Šukljevi so nam dovolili pokukati v družinski album, kjer se hranijo dragoceni spomini.

Punčka iz Dolenjske ima hude nevrološke motnje, izrazit razvojni zaostanek, težave z gibanjem in govorjenjem, pojasnita njena mama in očka.

Srčno si želita, da bi ji, tako kot vsak starš to privošči svojemu otroku, ponudila lepšo prihodnost, zato se ji zdaj, ko se mentalno in telesno še razvija, trudita na vse pretege omogočiti čim več različnih terapij – strokovne obravnave, da bi dosegla čim višjo stopnjo samostojnosti.

Mala deklica je sicer na prvi pogled videti povsem običajna punčka, ki ji nihče ne bi prisodil težav, a to, kar vidimo, ne pripoveduje prave zgodbe. Ta je zelo bridka. Ne samo da je deklica mnogo prezgodaj pokukala na svet, rojena je bila v 24. tednu nosečnosti, velika le 31 centimetrov in težka borih 620 gramov, ampak je izgubila tudi sestrico dvojčico, ki je bila z njo v trebuščku. »Takoj ko sta ugledali luč sveta, se je zanju, za vse nas, začela borba za preživetje, bolečine, številni zapleti …« starša dovolita vpogled v najbolj ranljivo obdobje družinskega življenja, ko sta se veselila naraščaja, a je potem sledila smrt ene deklice in hude zdravstvene težave druge.

Osebni arhiv
Lina je skoraj že pripravljena na dobrodelno licitacijo in vas vabi, da v njej sodelujete.

Skoraj so že uspeli

Družina iz Leskovca v Podborštu, vasice v okolici Šentjanža, se že leto dni trudi zbrati minimalni ciljni znesek 60.000 evrov, s katerim bi radi uresničili začrtano pot dekličinega zdravljena. »Do tam nas loči še okoli 15.000 evrov, ki jih nikakor ne uspemo zbrati, sploh pa ne v časih, ko nam je epidemija vsem povsem spremenila življenje. V planu smo imeli, da bi 2. oktobra priredili dobrodelni koncert, na katerem bi nastopal orkester Slovenske vojske s priznano solistko, vendar smo zaradi koronavirusa vse odpovedali. Če bi ga uspeli izpeljati, bi verjetno danes za vas imeli lepše novice – da smo na cilju ali pa vsaj zelo blizu, pa žal ni tako,« razočarana pove dekličina mama Mirjana.

Ker je zanje prihajajoče obdobje, ko se punčka tako telesno kot mentalno še razvija, ključno, bi radi, kar se da hitro, nabrali še preostanek denarja, da se potem lahko res osredotočijo samo še nanjo in njen napredek. »Razmišljali smo, kakšno akcijo bi se v času ukrepov, ki veljajo, dalo izpeljati. Prišli smo na idejo, da bi lahko poskusili z dobrodelno licitacijo na daljavo. Potekala bo na facebooku od 2. do 30. novembra,« vesela in polna upanja najavi Mirjana.

Od knjig do kozmetike in oblek

Na njej bodo licitirali pestro paleto izdelkov; od knjig, od katerih je precej tudi takih, ki so jih napisali slovenski avtorji, do nakita, oblačil, modnih dodatkov in domače kozmetike. »Licitirali pa bomo tudi turistične aranžmaje, storitve fotografiranja, izdelave reklamnih napisov, peke slaščic, jahanja in še kaj. Pa na licitacijo športnih rekvizitov ne smem pozabiti. Bralci se bodo lahko potegovali celo za drese kakšnega bolj eminentnega športnika. Imamo pa tudi dražje izdelke, na primer zlato verižico z briljanti, pa kristalno vazo. Vse to sem uspela nabrati z velikimi napori in ob pomoči dobrih ljudi,« je pojasnila dekličina mama.

Izčrpana je

Iskreno je povedala, da ji je organizacija licitacije vzela ogromno časa in energije. »Vsak dan zjutraj, preden je Lina vstala, sem dve uri sedela, pošiljala elektronsko pošto in klicarila naokrog.« Moči ji pojemajo, saj pravi, da je povsem izčrpana, da se sploh ne more spočiti. »Pogosto ne spim dobro, in če vam prav iskreno povem, tudi apetit izgubljam, ker je vsega toliko. Že kar nekaj dni namreč slabo jem, ker sem enostavno preveč utrujena, da bi mi hrana sploh dišala,« se razkrije.

Najbolj pa jo boli, ker bi ves ta čas, ki ga vloži v organizacijo dobrodelne licitacije, rada vložila v otroka. »To me kot mamo najbolj muči in se počutim krivo, ker moram sedeti za računalnikom in biti na telefonu, namesto da bi z Lino nekaj delali skupaj, kar bi bilo zanjo koristno. Seveda je tudi licitacija pomembna, saj bodo sredstva koristila njenemu zdravju, ampak saj veste, kaj mislim,« je odkrita.

Kaj lahko storimo

Šukljevim torej do želene vsote manjka okoli 15.000 evrov, zato bodo iz srca hvaležni, če jim bomo pomagali to doseči. Sicer priznajo, da se jim ta cilj zdi oddaljen, morda celo nemogoč, vendar ob misli na dobre ljudi verjamejo, da je osvojljiv. Če želite sodelovati pri licitaciji, obiščite stran na facebooku z imenom Dobrodelna predpraznična licitacija (za deklico Lino Šukelj). »Stvari, ki jih bomo licitirali, bodo lahko tudi lepa darila za naše najbližje, saj se bliža čas obdarovanja,« za konec še pristavi Mirjana in doda, da je sicer za njihovo radoživo deklico pri Škofijski karitas iz Celja še vedno odprt račun za donacijo finančnih sredstev v poljubni višini. Številka računa: SI56 0510 0801 5567 619, sklic: 29365, namen: za Lino.