Nekateri oproščeni plačila

"Šola bo." V enem tednu 100-odstoten porast okužb v vrtcih, razloge za potrebe po varstvu bodo preverjali. Bo vrtec za drugega otroka zastonj?

L.K.
23. 10. 2020, 12.43
Posodobljeno: 23. 10. 2020, 14.07
Deli članek:

V vrtcih zaščitne maske tudi v skupinah, med počitnicami doma na varnem.

Bobo
Vzgojiteljice v vrtcih morajo zaščitne maske nositi tudi v skupinah.

Vlada je včeraj sprejela odločitev, da vrtci z naslednjim tednom delujejo v zmanjšanem obsegu, na županih pa je, da zagotovijo varstvo otrok za starše, ki delajo. Razloge za potrebe po varstvu bodo preverjali. Kako, bodo odločali župani.

Starši otrok, ki v vrtec ne bodo hodili, so oproščeni plačila.

V enem tednu so v vrtcih zabeležili 100-odstoten porast okužb z novim koronavirusom, zato je ministrica za izobraževanje znanost in šport Simona Kustec vzgojitelje in vzgojiteljice pozvala, da zaščitne maske nosijo tudi v skupinah.

Šola bo?

»Sama sreča v tej situaciji je to, da imamo naslednji teden jesenske počitnice,« je dejala Kustečeva in poudarila, da naj se državljani, kolikor je le mogoče, zadržujejo doma na varnem. Kako bo videti teden po počitnicah, bo predvsem odvisno od epidemiološke slike, je še dejala ministrica. Je pa dala vedeti, da naj »se pripravimo, da šola bo«.

S tem v zvezi je povedala tudi, da so šolarjem s subvencionirano prehrano to ta teden tudi zagotovili. In da bodo, če se bo izobraževanje na daljavo zavleklo, glede prehrane poiskali sistemsko rešitev. Priznala je, da ima ta način izobraževanja svoje posebnosti, česar se na ministrstvu zavedajo. Zato imajo pripravljeno posebno strokovno skupino ki pripravlja dodatne smernice in usmeritve za izboljšanje izobraževalnega procesa.

Bistvene novosti

Ministrica pa je imela tudi dobro novico: vlada je na včerajšnji seja določila besedilo predloga novele Zakona o vrtcih, »ki prinaša nekaj bistvenih novosti, med drugim tudi ponovno uvedbo brezplačnega vrtca za drugega otroka s 1. 9. 2021 dalje«.