Od sobote

Izjem je veliko: cvetličarne in vulkanizerji ostajajo odprti

G.G.
23. 10. 2020, 12.16
Posodobljeno: 23. 10. 2020, 12.27
Deli članek:

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek ne želi dajati praznih obljub, da bo čez en teden vse drugače. Upa pa, da bo.

Bobo
Fotografija je simbolična.
"Zdaj ni čas, da omagamo, ampak trenutek, da virus premagamo," pravi minister Počivalšek.

Počivalšek nas je v jedro svojega sporočila popeljal s stavkom, da je »poslabšanje razmer vodilo do izredne situacije, ki od vseh zahtevajo izredne ukrepe.«

Od jutrišnjega dne, ko začne veljati odlok, morajo za en teden zapreti dejavnost hoteli, igralnice, kozmetične in frizerske storitve, bazeni, fitnesi, kulturne ustanove, avtopralnice ,...

Je pa veliko izjem, je pojasnil Počivalšek. Kot smo že navedli, so izjema številne trgovine (živilske trgovine, trgovine z gradbenim in tehničnim materialom, trgovine s hrano za živali in kmetijskimi potrebščinami). Trgovski centri bodo torej le delno zaprti, saj bodo omenjene trgovine obratovale tudi znotraj trgovskih centrov.

Odprte bodo tudi vrtnarije, cvetličarne (ključen čas za zaslužek pred 1. novembrom), bencinski servisi, avtomehanične delavnice, vulkanizerji, trafike, banke, pošte, dostavne službe. Dovoljen je tudi osebni prevzem od 6. do 21. ure, ob higienskih priporočilih ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Vlada je odločila, da ostanejo odprte tudi dejavnosti v zdraviliščih, saj je tam okrog 4500 oseb, ki nujno potrebujejo te storitve.