Velika pomota

FOTO: Državni svet pojasnjuje, da so bile fotografije, na katerih so brez mask, objavljene brez njihovega soglasja

R.T.
20. 10. 2020, 16.18
Posodobljeno: 20. 10. 2020, 18.17
Deli članek:

Na Madžarskem nošenje zaščitnih mask ni bilo obvezno, glede dogodka, ki je naledel na oster odziv javnosti, pojasnjujejo v Državnem svetu. Večinoma so se objektivom sicer nastavljali z maskami, pri tisti eni izjemi pa ga je polomil fotograf.

Državn svet
Sporne fotografije iz Porabja.

»Zavod za zdravstveno zavarovanje Republike Slovenije bi moral uvesti regresne zahtevke proti vsem tistim, ki so z namernim ravnanjem v nasprotju z javno objavljenimi navodili NIJZ in oblasti povzročili okužbo sebe ali drugih oseb s Covid-19. Krivci plačati stroške zdravljenja!« je 18. oktobra, pred dvema dnevoma, na svojem twitter profilu zapisal predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. Dva dni pred tem, 16. oktobra, se je skupaj s svojo delegacijo odpravil na delovni obisk v Porabje, streljaj čez mejo na skrajni zahod Madžarske. Ravnali so vse prej kot zgledno, ravnanje tudi pojasnili, a njihovo pojasnilo v ustih pusti najmanj slab okus. 

Kaj se je torej zgodilo? Na spletu so se pojavile fotografije s tega delovnega obiska, pravzaprav so jih objavili sami, z njih pa je razvidno, da so naleteli na situacijo, v kateri se jim nošenje mask ni zdelo potrebno ali ustrezno. Med »odmaskiranimi« se je znašel tudi Kovšca, ki mu je kritika ljudi, ki na masko radi pozabijo, vse prej kot tuja. 

Državn svet
Sporne fotografije iz Porabja.

V odzivu na vsesplošno ogorčenje so v Državnem svetu sicer pojasnili, da nošenje zaščitnih mask na Madžarskem ni obvezno in da so se tudi sicer zadrževali v »krajih brez doslej zabeleženih okužb.« Večino časa so po lastnih navedbah maske nosili, kar potrjuje tudi večina fotografij, ki so jih objavili. Tudi roke so si razkuževali v skladu s priporočili Nacionalnega inštitua za javno zdravje (NIJZ), so navedli. Sporne so tako zgolj fotografije iz »Hiše jabolk,« te pa so bile posnete »zaradi avtentičnosti predstavitev dejavnosti sortirnice sadja in izobraževanj za lokalne kmete zgolj za spominski album, ne za objavo.« Krivec za to, da so prišle v javnost, je njihov uradni fotograf, saj da jih je na družabnih omrežjih objavil pomotoma in brez soglasja Državnega sveta, so poudarili. In tukaj v ospredje stopi slab okus, saj je kot kaže po mnenju Državnega sveta nekaj, za kar se pozneje opravičujejo, sprejemljivo, dokler ostane skrito oziroma za to ne izve javnost. 

Državn svet
Sporne fotografije iz Porabja.

»Burne odzive in kritike javnosti sprejemamo z obžalovanjem in iskrenim opravičilom ter upamo, da bo slednje pojasnilo razjasnilo dane okoliščine.Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je velik zagovornik preventivnih ukrepov, bil je tudi prvi med tistimi, ki so si naložili aplikacijo #OstaniZdrav, na družbenih omrežjih promovira spoštovanje ukrepov za zaščito in omejevanje, prav zato je ostra kritika in zaskrbljenost javnosti v tem primeru sicer na mestu, pa vendar milo rečeno pretirana,« so zaključili v svojem pojasnilu. Kaj je na mestu in kaj pretirano, bo v tem primeru presodila javnost, ki pa je bržkone že naveličana nenehnega oštevanja glede spoštovanja ukrepov, ki ga je deležna od predstavnikov oblasti, ko pa taisti predstavniki oblasti ravnajo vse prej kot zgledno.

Državn svet
Sporne fotografije iz Porabja.