Odločili so

S ponedeljkom za 30 dni uradno razglašena epidemija, a ukrepi ostajajo kot doslej

S.R.
18. 10. 2020, 20.34
Posodobljeno: 18. 10. 2020, 22.21
Deli članek:

Potem ko je premier Janez Janša v nedeljo pred srečanjem svetovalne skupine in predstavnikov vlade nagovoril državljane, je pozneje prek twitterja sporočil, da bodo v ponedeljek za celotno državo razglasili epidemijo.

Bobo
Slovenija je ponedeljkom za obdobje 30 dni razglasila epidemijo, je sporočil Janša.

Premier Janez Janša je zvečer na Twitterju sporočil, da bo od ponedeljka za 30 dni za celo Slovenijo razglašena epidemija. Dodal je, da teče dopisna seja vlade. Da smo zelo blizu razglasitve epidemije novega koronavirusa, je bilo jasno po današnjih številkah, ko se je tudi število bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo na intenzivni negi, približalo meji za razglasitev epidemije, poroča STA.

Kot pozneje za TV Slovenija pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, bo vlada v ponedeljek le formalno razglasila epidemijo, v veljavi pa bodo ostale enaki ukrepi kot doslej. Namen razglasitve epidemije je po Kacinovih navedbah zgolj to, da si vlada zagotovi pravno podlago za nekatere ukrepe, ki bodo sledili. V tej fazi to pomeni zgolj aktivacija državnega načrta denimo na področju civilne zaščite. »Da bodo župani ob sebi imeli pripravljeno neko strukturo za pomoč in ukrepanje, če bi se zadeve še naprej slabšale, slabšale se pa bodo,« je poudaril. Dodal je še, da nedeljske številke sicer ne bodo rekordne, bodo pa rekordne za ponedeljek.

Najprej življenja, nato zdravje in ekonomija

Janša je sicer pred začetkom današnje seje državljane nagovoril v video nagovoru. Pojasnil je, da se zdaj v jesenskem času virus širi lokalno po vsej evropski celini. To dejstvo bistveno zmanjšuje učinkovitost nekaterih zapor, ki jih je vlada uvedla ob prvem valu. Poudaril je, da smo Slovenci, kar zadeva neposredne posledice drugega vala, doslej še vedno med manj prizadetimi državami Evropske unije, »vendar se stanje nevarno zaostruje.« Tako smo prisiljeni v sprejemanje ukrepov, s katerimi bi epidemijo zamejili in obvarovali življenja. 

Premier je nadalje pojasnil, da so konec prejšnjega tedna po temeljiti razpravi o nevarnostih drugega vala evropski voditelji dosegli »popolno soglasje o hierarhiji vrednot, ki jih v spopadu z virusom uporabljamo v Evropski uniji. Najprej so življenja, potem je zdravje in nato je ekonomija oziroma gospodarstvo, še posebej življenjsko pomembne dejavnosti,« je povedal ter dodal, da bo moralo vse ostalo, zabava in druge aktivnosti ter tudi nekatere svoboščine, »nekaj časa počakati.« Dejal je, da bolj ko bomo upoštevali to lestvico vrednot, prej se bomo lahko vrnili v normalno življenje. Tako so pripravljeni ukrepi, ki bodo realizirani v naslednjih dneh, sorazmerni. 

Cepivo in prehajanje meja 

Ob spomladanski razglasitvi epidemije je bilo v bolnišnicah 17 ljudi, dva sta se zdravila na oddelku za intenzivno terapijo. Pozneje se je število hospitaliziranih povečevalo in konec marca preseglo 100, največ ljudi na intenzivni negi pa smo v prvem valu beležili 10. aprila, ko jih je bilo 37. Na zadnji dan epidemije pa je bilo v bolnišnicah le še pet bolnikov s covidom-19, intenzivno zdravljenje je potrebovala ena oseba, poroča STA.

Kar zadeva prehajanje mej, Slovenija sledi priporočilom Evropske unije, ki preprečujejo, da bi se ponovil kaos iz marca tega leta. Dotaknil se je tudi poznejšega cepljenja, kjer po njegovih besedah nekatera testiranja cepiv dajejo obetavne rezultate. Voditelji verjamejo, da bo učinkovito cepivo na voljo najpozneje spomladi. Cepljenje bo v Sloveniji brezplačno, pri čemer bodo najprej cepljeni zdravstveno osebje, ranljive skupine in zaposleni v kritični infrastrukturi, zaposleni na delovnih mestih, kjer ni mogoče zagotoviti zadostne varnostne razdalje ter nato »v čim krajšem možnem času vsi ostali.« A do cepiva je še zahtevno hladno obdobje pandemije, ki terja učinkovito ukrepanje ter visoko stopnjo odgovornosti in solidarnosti. »Smo v zahtevnih časih, ki nas silijo v spremembo naših navad in delno celo v spremembo našega načina življenja.« Izzive lahko presežemo s skupnimi močmi. Veliko lahko naredimo že z uporabo aplikacije Ostani zdrav ter podporo zdravstvenemu osebju. 

Janša je še pojasnil, da se je zdravstvo od pomladanskega prvega vala organizacijsko bistveno okrepilo, a so kadrovske kapacitete žal še vedno omejene, saj jih v kratkem času ni mogoče podvojiti. Z odgovornim obnašanjem lahko zdravstvenim delavcem najbolje pomagamo sami. 

»Pred nami ni prepad, v katerega bomo zanesljivo padli, temveč izziv, ki ga bomo skupaj premagali. Spet bo prišel čas sonca in svobode, ko bodo virusi in zaščitne maske le še oddaljen spomin,« je nekoliko poetično zaključil Janša ter se državljanom zahvalil in jih zaželel zdravja.