Spovedi še vedno osebno

Metropolit Zore: Maše v oranžnih regijah po starem, v rdečih na daljavo

S.R.
16. 10. 2020, 12.55
Posodobljeno: 16. 10. 2020, 12.55
Deli članek:

Odločitev o prepovedi vseh prireditev, dogodkov, porok in shodov v zaenkrat sedmih rdečih regijah vključuje tudi prepoved svetih maš in ostalih verskih obredov.

Bobo
Zore je pozval k doslednemu upoštevanju priporočil in ukrepov.

V luči te prepovedi in vse slabše epidemiološke slike v Sloveniji je na današnji novinarski konferenci vernike in tudi nevernike nagovoril ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Državljanom je uvodoma zaželel veliko zdravja ter dodal, da so njegove misli še posebej pri tistih, ki so bolni in ki skrbijo za bolne. Hkrati je izrekel sožalje vsem, ki so zaradi covida-19 ali drugih bolezni in nesreč izgubili svojca. 

Tudi Zore je pozval k doslednemu upoštevanju priporočil in ukrepov. Tako po njegovih besedah tudi cerkev z današnjim dnem v župnijah v rdečih statističnih regijah začasno omejuje svete maše z verniki, ki bodo odslej potekale na daljavo. Prav tako bo na daljavo potekal verouk. Zore je ob tem družine pozval, da se ob večerih zberejo in molijo, saj je oktober vendarle mesec rožnega venca.

Pa v oranžnih regijah?

Katoličani v oranžnih statističnih regijah bodo svete maše še naprej lahko obiskovali v župnijah, pri čemer bodo te omejene na deset vernikov, je še pojasnil. Ker pa bo to zlasti ob koncih tedna duhovnikom povzročilo precej preglavic, saj bodo morali odločati, kdo se lahko maše udeleži in kdo ne, jih je pozval, naj v tem primeru vernikom omogočijo prejem obhajila zunaj svete maše. Kako bodo to izvedli? Zore je pojasnil, da se bo ljudi posebej opozorilo, naj prihajajo drug za drugim v potrebni razdalji in ob strogem upoštevanju vseh ukrepov, kot se gre v trgovino. Izjeme pri tem so družine in osebe v skupnem gospodinjstvu. Po njegovih izkušnjah pri srečevanju z ljudmi so ti pri upoštevanju ukrepov sicer zelo disciplinirani. Dejal je še, da bo verouk v župnijah v oranžnih regijah od 1. do 5. razreda sicer potekal kot običajno, od 6. razreda naprej pa na daljavo. 

Spoved prek spleta in zooma?

Kot je pojasnil Zore, svete spovedi v rdečih regijah lahko potekajo, če je prostor dovolj velik in omogoča spoštovanje vseh previdnostnih ukrepov, torej če so zagotoviljeni potrebna razdalja, pregrada med spovednikom in spovedencem, razkuževanje in prezračevanje. Po njegovih besedah se je pokazalo, da je to možno praktično v vseh župnijah. Hkrati je poudaril, da zoom in splet tajnosti, ki jo terja spoved, ne zagotavljata. »Spoved bo še vedno ostala ena na ena, duhovnik in spovedenec,« je poudaril. Sicer pa je metropolit navedel, da je trenutno v karanteni šest dukovnikov, pri čemer je pet okuženih, eden pa je na žalost to noč umrl. 

Na pokopališčih brez molitev in blagoslovov

Zore se je dotaknil še bližajočih se novembrskih praznikov, časa, ko se spominjamo pokojnih. Pojasnil je, da v skladu z navodili slovenskih škofov letos na pokopališčih ne bo javnih molitev in blagoslovov. Te bodo duhovniki opravili brez navzočnosti vernikov. Vernike pa je Zore povabil k obisku grobov in spominjanju pokojnih na način, da ne bo prihajalo do nepotrebnega druženja in okužb.

»Ne vemo, koliko časa bodo trajali ukrepi in kakšne dodatne ukrepe bo morala država sprejeti v naslednjih tednih, vem pa zagotovo, da smo vsak dan bližje koncu epidemije, zato je pomembno, da v svojih srcih ne izgobimo upanja in ljubezni,« je še dejal Zore.