Vrha ni videti

Epidemiološke razmere se bodo še poslabšale; kako do nadomestila plače z ustno karantensko odločbo?

J.P.
16. 10. 2020, 12.19
Posodobljeno: 16. 10. 2020, 12.35
Deli članek:

Podatki so slabi, čeprav je bilo opravljenih manj testov. A vseeno je danes bolje, kot pa bo jutri, pravi vladni govorec Jelko Kacin.

Bobo
Vladni govorec Jelko Kacin ob dnevu spomina na mrtve odsvetuje fizično prisotnost na grobovih.

»Nikoli ni tako slabo, da ne bi moglo biti še slabše,« je bila lepa misel, ki jo je danes ponudil vladni govorec Jelko Kacin.

»Še slabše pa bo, če ukrepi ne bodo prijeli,« je dodal. »Brez sodelovanja prav vseh smo tudi skupaj nemočni.«

»Danes je bolje, kot bo jutri,« je dejal v nadaljevanju. A že danes podatki manjšemu številu opravljenih testov navkljub ostajajo slabi – delež pozitivnih testov znaša 16 odstotkov, kar je najvišji delež do zdaj. Po zadnjih podatkih je v zadnjih 14 dneh v Sloveniji na 100.000 prebivalcev okuženih 257,21 ljudi.

Razglasitev epidemije

O barvi statističnih regij odloča Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je nato pojasnil Kacin, glede potencialne razglasitve epidemije pa dejal, da sta dejavnika zasedenost bolnišničnih postelj in stanje na intenzivni negi.

Prehajanje med statističnimi regijami

Po novem je mogoče TAN kodo v aplikaciji #OstaniZdrav vnesti tri ure po prejemu kodo. Prej je to moral uporabnik storiti v eni uri.

Glede na to, da je pred nami dan spomina na mrtve, je vladni govorec odsvetoval fizično prisotnost na grobovih, sploh starejšim občanom. Ni pa znak povedati, kakšno bi moralo biti dokazilo, da bi pokazalo, da je nekdo moral na grob. Ob tem je dejal, da so bodo epidemiološke razmere do 1. novembra še poslabšale, saj da vrha še ne vidimo. 

V primeru, da nekdo mejo svoje statistične regije prečka, da bi pomagal starejšemu sorodniku, je Kacin kot dokazilo svetoval kopijo osebne izkaznice te osebe.

Pristojnost ministrstva za zdravje

Za konec pa še o nadomestilu plač v primeru karantenske odločbe. Te so namreč po novem ustne, ker jih NIJZ, tako Kacin, ob tako velikem številu novih okužb ne uspe izdajati, a da za to sploh ni pristojen, pristojnost ima ministrstvo za zdravje. Zato pričakuje, da bo ministrstvo tisto, ki bo pojasnilo, kako do nadomestila plače z ustno odločbo o karanteni.