hude obremenitve

Specialist z intenzivne nege na ljubljanski infekcijski kliniki: "Razmere so po svoje že zelo grozne"

A.S.
16. 10. 2020, 12.23
Posodobljeno: 26. 6. 2023, 10.05
Deli članek:

"Zadnji čas je, da stopimo skupaj, da pogledamo dejanske številke, pogledamo, kaj se je dogajalo v Italiji spomladi in kaj se v Sloveniji dogaja sedaj," je opozoril specialist z intenzivne nege na ljubljanski infekcijski klinki Tomaž Vovko.

Matej Povše UKC Ljubljana
Zdravniki in medicinske sestre ne pomnijo tako hudih obremenitev.

Danes je pred kamere stopil  specialist infektologije in intenzivne medicine na ljubljanski infekcijski kliniki Tomaž Vovko in povedal, da na intenzivni enoti infekcijske klinike zdravijo 20 bolnikov s koronavirusom ,v bolnišnici dodatnih 40 bolnikov od skupno 45 bolnikov. "Razmere so po svoje že zelo grozne. Standard za intenzivno enoto je, da en zdravnik skrbi za 1,7 pacienta, trenutno pa štirje zdravniki specialisti zdravimo 20 bolnikov na intenzivni enoti, imamo še nekaj mlade pomoči, vendar številke pomenijo, da delamo bistveno več kot smo delali kadarkoli doslej. Tudi medicinske sestre, s katerimi sodelujemo zadnjih 20 let, še nikoli niso imele tako hudih obremenitev kot sedaj," je pojasnil Vovko. 

Dejal je, da niso pomembne le številke, o katerih tudi mediji vsak dan poročamo, pomembne so tudi zgodbe ljudi. Povprečna starost bolnikov s koronavirusom na intenzivni enoti ljubljanske infekcijske klinike je 65 let, starostni razpon  pa je od 42 do 85 leta, 85-letni bolnik je po besedah Vovka "še v najboljšem stanju". Bolnike s koronavirusom zaenkrat zdravijo relativno uspešno, specialist infektologije pa opozarja, da bo to težje delo, ko bodo številke višje. Povedal je, da prihaja "pomoč od zunaj", vendar da niso vsi usposobljeni za takšno delo.

Težava pri koronavirusu je, da je največja kužnost 2 do 3 dni, preden se pokažejo simptomi. Torej se velik del ljudi, ki kuži naprej, počuti zdravega, je pojasnil Vovko.

Vsem dvomljivcem v brk je navedel primer minule nedelje: Vitalen 58-letni gospod pred okužbo ni imel pridružene bolezni ali drugih posebnih dejavnikov. Po okužbi je imel visoko telesno temperaturo, zadnjih pet dni pred sprejemom je komaj dihal, sam tega ni občutil, soproga pa ga je prepričala, da odide v bolnišnico. "Noč pred sprejemom je bil praktično umirajoč, v resnici se mu je ustavilo srce. S kolegi smo ga rešili, mu vstavili zunajpljučni obtok, tako da je gospod še vedno živ in malo boljši. To je na tej točki še bilo možno, čez 14 dni, čez tri tedne ob trenutnem porastu ne bo," je opozoril Vovko in dodal: "Zadnji čas je, da stopimo skupaj, da pogledamo dejanske številke, pogledamo, kaj se je dogajalo v Italiji spomladi, kaj v Sloveniji dogaja sedaj in se prenehamo pogovarjati o tem, ali je res težko imeti masko na obrazu in nos zakrit, ko govorimo".