Z virusom okužen vsak 150. Slovenec?

Matjaž Jereb: Postelje so praktično zasedene, na intenzivni negi 16 kritično bolnih s hudo prizadetostjo pljuč

S.R.
14. 10. 2020, 12.20
Posodobljeno: 14. 10. 2020, 12.41
Deli članek:

Na enoti za intezivno nego v UKC Ljubljana trenutno zdravijo 16 kritično bolnih s hudo prizadetostjo pljuč. Najmlajši med njimi je star 42 let.

Bobo
Najmlajši bolnik, ki potrebuje intenzivno terapijo, je star 42 let in nima »resnih pridruženih bolezni.«

V luči vse slabše epidemiološke slike v Sloveniji je razmere v ljubljanskem kliničnem centru danes podrobneje pojasnil vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb. Kot je dejal, so se razmere v zadnjih 14 dneh, predvsem pa v zadnjih dneh, močno poslabšale. Število bolnikov strmo raste, zdravstvene delavce zato dejansko skrbi, kaj bodo prinesli naslednji dnevi, saj približno 10 odstotkov okuženih s sars-cov-2 potrebuje bolnišnično zdravljenje, od teh pa jih približno 20 odstotkov potrebuje intenzivno nego. Kot je ponazoril, lahko glede na današnje podatke o številu potrjenih okužb (v torek so potrdili rekordnih 707 primerov okužbe), čez približno deset dni pričakujemo novih 70 hospitaliziranih bolnikov in novih 15 bolnikov na intenzivni terapiji. Predvsem enote za intenzivno nego predstavljajo tako imenovano »ozko grlo,« saj bolniki na intenzivni terapiji v povprečju potrebujejo 14 dni ali več zdravljenja, posledično pa zmanjkuje postelj, je pojasnil Jereb. 

Postelje so zasedene, primanjkuje kadra

Jereb je nato dejal, da so postelje na infekcijski kliniki praktično zasedene, zaradi česar bo treba širiti potencial. Pri tem se srečujejo z velikim problemom, ki pa ni toliko povezan s samimi posteljami in opremo, ki je je dovolj, temveč jim predvsem primanjkuje usposobljenega kadra. Do neke mere bodo to premostili s premeščanjem, a to v nedogled ne gre, pri čemer se je treba zavedati, da oskrbo na intenzivni negi potrebujejo tudi številni bolniki, ki niso okuženi z novim koronavirusom. Kar zadeva kader, dodatno težavo predstavljajo tudi okuženi zdravstveni delavci in tisti v karanteni. Njih je namreč treba nadomeščati. Jereb je sicer dodal, da se je treba zavedati, da se zdravstveni delavci testirajo v višjem odstotku kot preostala populacija, zato je morda tudi število okuženih med njimi povprečno višje. 

16 kritično bolnih

Na enoti za intenzivno nego danes sicer zdravijo 16 kritično bolnih s hudo prizadetostjo pljuč, ki potrebujejo podporo aparatov za mehansko predihavanje. Po navedbah Jereba njihove številke kažejo, da nihče ni varen. Najmlajši bolnik pri njih je 42-letnik »brez kakih resnih pridruženih bolezni.« Dodal je, da je vsak »potencialno ogrožen, sploh ob dejstvu, da je covid med nami. Nenazadnje ocenjujemo, da je okužen vsak 150. Slovenec.« »Lahko mi verjamete, da bomo zdravstveni delavci opravili svoje delo po vesti, z vsem trudom in znanjem, ki ga premoremo, vendar dejstvo je, da sami v tem boju proti covidu ne bomo in ne moremo biti uspešni. Uspešni smo lahko samo kot celotna slovenska družba,« je dejal za zaključek.