slabe epidemiološke razmere

Tudi na Hrvaškem padel neslavni rekord: potrdili 748 novih okužb

A.S.
14. 10. 2020, 10.23
Posodobljeno: 14. 10. 2020, 10.53
Deli članek:

Epidemiološke razmere se slabšajo tudi v neposredni soseščini.

Profimedia
Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob opravljenih 6448 testih potrdili 748 rekordnih okužb s koronavirusom.

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob opravljenih 6448 testih potrdili 748 rekordnih okužb s koronavirusom. Umrli so štirje bolniki s covidom-19, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. 

Rekordno dnevno število na novo okuženih z novim koronavirusom so danes potrdili v Zagrebu - 211. V splitsko-dalmatinski županiji je bilo 128 novih okužb. Iz primorsko-goranske županije so poročali o 22 novih primerih, iz istrske pa o petih novih okužbah.

V hrvaških bolnišnicah se sicer zdravi 441 bolnikov s koronavirusom, 27 jih diha s pomočjo respiratorja. 

Doslej se je pri naših južnih sosedih z zloglasnim virusom okužilo 21.741 oseb, 334 pa jih je po okužbi preminilo.

Spomnimo:

Zagrebški štab civilne zaščite je že včeraj sporočil, da so sprejeli odločitev o obvezni uporabi mask na prostem, če ni možno zagotoviti najmanj dveh metrov razdalje med ljudi. Maske so obvezne tudi v vseh zaprtih prostorih, v katerih potekajo javne in gospodarske dejavnosti kot tudi kulturni, verski in drugi družbeni programi. 

Dodatni ukrepi pa so doleteli tudi gostince: Plesni podiji so prepovedani, restavracije in lokali pa lahko obratujejo od šestih zjutraj do polnoči (tudi ko bo šlo za poročne pogostitve). Med mizami v gostinskem objektu mora biti najmanj tri metre razmika, razdalja med gosti, ki sedijo za različnimi mizami, pa mora znašati najmanj en meter in pol. Ruski bife, švedska miza ali pa kar preprosto samopostrežna pogostitev je do nadaljnjega prepovedana. Ne le to, gostinski objekt bo na vsakih 50 gostov nadzoroval "covidredar", ki bo nadzoroval spoštovanje izvajanja ukrepov in opozarjal kršitelje. V kolikor si na primer gost tudi po opozorilu ne bo želel nadeti maske, bo kaznovan lastnik lokala, je za RTL  povedal Damir Trut iz Hrvaškega nacionalnega urada.