novi ukrepi

Pri južnih sosedih v lokalih in restavracijah odslej "koronaredarji"?

A.S.
13. 10. 2020, 16.51
Posodobljeno: 14. 10. 2020, 10.25
Deli članek:

Zaostritev ukrepov pri južnih sosedih ne bo v prid gostincem.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Od ponedeljka je na Hrvaškem sicer obvezno nošenje mask v vseh zaprtih prostorih, v katerih ni mogoče zagotoviti najmanj dveh metrov razdalje med ljudmi. Med drugim to pomeni, da so maske obvezne tudi v gostinskih lokalih, razen za goste, ki sedijo za mizami ter uživajo hrano in pijačo, in v verskih objektih. 

Hrvaški štab civilne zaščite je za danes napovedal objavo dodatnih epidemioloških zaostritev za obratovanje gostinskih lokalov. Predsednik hrvaškega združenja gostincev Marin Medak pa je za Index že povedal, kateri ukrepi so na mizi: med mizami v gostinskem objektu bo moralo biti  najmanj tri metre razmika, število oseb v lokalu oziroma restavraciji bo odvisno od kvadrature objekta (en gost na vsake štiri kvadratne metre), ruski bife, švedska miza ali pa kar preprosto samopostrežna pogostitev bo prepovedana. Ne le to, gostinski objekt bo na vsakih 50 gostov nadzoroval "covidredar". Tudi plesni podiji bodo prepovedani, restavracije in lokali pa bodo lahko obratovali do polnoči (tudi ko bo šlo za poročne pogostitve). 

Medak je opozoril, da so ti dodatni ukrepi neizvedljivi, v kolikor pa se jih bodo gostinci skušali upoštevati, bodo vsi lahko zaprli lokale, restavracije, ... "Restavracije bi v najboljšem primeru uspele ustvariti 3000 kun (396 evrov) prometa na dan, medtem ko osnova za delovanje znaša okoli 150 tisoč kun (19787 evrov) na mesec," je ob tem izpostavil.

Hrvaškemu štabu civilne zaščite je v imenu gostincev sporočil, da je delo pod takšnimi pogoji nemogoče, da pa bodo gostinci upoštevali vse ukrepe, v kolikor jim bo država s finančnimi sredstvi priskočila na pomoč.

"Kaj bo v primeru, če gost ne bo upošteval ukrepov, bi ga natakar moral prijaviti, bodo nas kaznovali, če gost ne bo imel maske? Kdo natakarjem daje pooblastilo, da od posameznika lahko zahteva osebne podatke?," je zaskrbljeno dejal Medak. 

Navedel je, da zaenkrat ne kaže, da bi bilo število svatov na poroki omejeno, je pa nujna evidenca vseh gostov in upoštevanje predpisanih ukrepov. 

Hrvaški štab civilne zaščite je sicer napovedal tudi, da bodo okrepili inšpekcijski nadzor na neformalnih zbirališčih ljudi v središču mestu, na primer pred poslopjem hrvaškega narodnega gledališča, ki je med epidemijo covida-19 na Hrvaškem postal priljubljen kraj za večerna in nočna množična druženja, večinoma mladih. Inšpekcijske nadzore bodo okrepili tudi v študentskih naseljih ter pred gostinskimi objekti v središču mesta, posebej ob koncu tedna.