v bolnišnicah več kot 200 ljudi s koronavirusom

Kacin prinesel slabe vesti. Število novih okužb še višje od napovedovanega

A.S.
14. 10. 2020, 11.26
Posodobljeno: 14. 10. 2020, 12.42
Deli članek:

Včeraj so v Sloveniji potrdili rekordnih 707 novih okužb, v bolnišnicah pa je že 210 bolnikov s koronavirusom.

Bobo
Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin

Tudi tokrat o novih okužbah poročajo iz domov za starejše. V Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem mostu je okuženih 37 stanovalcev in 15 zaposlenih. Devet novih okužb so potrdili tudi v Domu starejših občanov (DSO) Rakičan, skupaj je okuženih 11 zaposlenih in 27 stanovalcev. Enako velja za DSO Petra Uzarja v Tržiču, je sporočil Kacin. V Domu upokojencev Kranj pa so medtem okužbo odkrili pri zaposleni v upravi doma.

"Razmere so vse bolj resne, virus se ne le širi, širi se vse hitreje. Razmere zahtevajo ukrepanje, saj do sedaj sprejeti ukrepi niso v zadostni meri pripomogli k zamejevanju širjenja virusa" je na samem začetku novinarske konference dejal vladni govorec Jelko Kacin. Vlada bo tako na današnji seji odločala o novih ukrepih za zamejitev širjenja novega koronavirusa. Glede na število potrjenih okužb in hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 so izpolnjenji pogoji za izvajanje tretjega svežnja ukrepov iz vladnega načrta, med katerimi so tudi prepoved obiskov v bolnišnicah ter zaprtje gostinskih lokalov in fitnesov.

Padel neslavni rekord

V torek so v Sloveniji ob 4902 testih (gre za najvišje število opravljenih testov v enem dnevu) potrdili rekordnih 707 okužb, delež pozitivnih testov je tako 14,42-odstotni. Bolnišnično oskrbo je potrebovalo 210 oseb s koronavirusom, 35 od teh zadravljenje na intenzivni negi. 17 oseb s covidom-19 je bilo iz bolnišnice odpuščenih. Na žalost, sta umrla dva bolnika s koronavirusom. 

Največ novih okužb na Gorenjskem in Koroškem

14-dnevna komulativna incidenca v Italiji znaša 80,48 in na Hrvaškem 104,48.

Poslabšala se je tudi incidenca okuženih na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh:  z včerajšnjim rekordnim številom novih okužb se je s 178,91 povečala na 202,75. "To so res visoke številke," je ob navedbi podatkov komentiral Kacin. 

Največ na novo okuženih (v zadnjih 14 dneh na 100 tisoč prebivalcev) je na Gorenjskem in Koroškem, kjer se posledično tudi število karanten, ki jih predlagajo epidemiologi, povečuje.

Tudi drugod po Evropi razmere zaskrbljujoče

Število novoodkritih primerov koronavirusa v zadnjih dneh raste tudi v drugih državah Evropske unije. Le v Španiji, na Danskem in v Estoniji to število "še ne drvi navzgor", je pojasnil vladni govorec. 

Glede na število smrti bolnikov s koronavirusom na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh, pa se Slovenija uvršča nižje kot številne druge evropske države. Kljub porastu novih okužb, nam mora to vplivati upanje, je dejal Kacin, in izpostavil, da podatki o smrtnih primerih po Evropi kažejo na kakovost slovenskega zdravstvenega sistema.